• Vi konstaterte svært raskt at bussjåføren var død, sier politiinspektør Atle Roll-Matthiesen etter den ni timer lange politiaksjonen i Valdres i natt.

Politiet får hard kritikk for at de brukte for lang tid på å få tatt den sjåføren ut av bussen der gjerningsmannen hadde forskanset seg.

— Jeg er ingen ekspert på slike aksjoner, men etter min mening skulle aksjonen ha gått mye, mye raskere. Jeg må si at jeg er forundret over at det tok så lang tid, sier disponent Kristoffer Kvame i Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap A/S til VG Nett.

Døde raskt av skadene

Bussjåføren ble knivstukket i ryggen like før klokken 19 søndag, og døde i løpet av kort tid, ifølge politiet.

— Vi kom til stedet klokken 19.20. Helsepersonell konstaterte svært raskt at mannen var død. Ingen av våre folk så ham noen gang i live, sa politiinspektør Atle Roll-Matthiesen ved Vestoppland politidistrikt på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Loggført etter halvannen time

Politiets operasjonssentral fikk beskjed om dødsfallet først klokken 20.52. Dette tidspunktet står oppført i politiets logg.

— Det er mer en teknisk sak. Det var en svært kaotisk situasjon, og da kan det ta tid å få gitt slike beskjeder, sier politiinspektøren.

Politiet har ikke funnet noe motiv for ugjerningen. De er nå i ferd med å avhøre mange av de 82 beboerne på Lundeskogen asylmottak, der den antatte gjerningsmannen bodde.

Drepte trolig to personer

En mann ble funnet drept ved asylmottaket i Vestre Slidre natt til mandag. Drapet settes i forbindelse med bussdramaet på Fagernes.

— Etter at gjerningsmannen på bussen var identifisert, ville vi undersøke forholdene på asylmottaket der han bodde. Da ble det funnet en død mann inne på mottaket, opplyser politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Vestoppland politidistrikt til NTB.

Den drepte mannen er i 40-årene og fra Kongo, ifølge foreløpige opplysninger. Han ble funnet mellom klokken 4.30 og 5.

— Den pågrepne er siktet for drapet på bussjåføren, mens han er mistenkt for drapet på mannen på asylmottaket, sier Roll-Matthiesen.

Aggressiv og truende

Mannen som skal ha drept bussjåføren, ble pågrepet i 4-tiden natt til mandag.

Den pågrepne er i 20-årene og har oppholdt seg i Norge i underkant av et halvt år. Han bodde på asylmottaket i Røn, ifølge politiet.

— Han har tidligere opptrådt svært aggressivt og truende ved asylmottaket, ifølge Roll-Matthiesen.

Ifølge politiets foreløpige opplysninger er den pågrepne fra Etiopia.

Kripos assisterer

Mandag morgen ble den pågrepne eskortert til Gjøvik hvor han skal gjennomgå legeundersøkelser.

Politiet har bedt Kripos om teknisk og taktisk bistand i etterforskningen.

— Vi har en stor jobb foran oss på to åsteder og med mange vitneavhør, sier politiinspektør Roll-Matthiesen.

Det var like før klokken 19 søndag kveld at sjåføren på Valdresekspressen ble stukket ned mens bussen var i fart like nord for Fagernes.

NRK-reporter Kjersti Brokhaug var blant passasjerene på Valdresekspressen da dramaet skjedde.

— Jeg satt ganske langt bak i bussen da vi oppdaget at en mørkhudet mann dyttet seg framover. Deretter hørte vi hyl, og bussen bråstoppet. Folk begynte å løpe bakover i bussen, sier hun til NRK.

Forskanset seg

Ifølge Brokhaug hadde mannen blodige hender da han like etter kom gående mot passasjerene som satt bak i bussen. Gjerningsmannen skal også ha truet flere passasjerer med kniv.

— En av passasjerene fikk lukket opp nødutgangen, slik at vi kom oss ut og løp, sier hun.

Gjerningsmannen forskanset seg i bussen etter knivstikkingen, og det gikk ni timer før han ga seg.

— Mannen overga seg til slutt uten dramatikk. Han kastet fra seg kniven og kom ut av bussen. Han var da utmattet, sier operasjonsleder Kai Lyshaugen i Vestoppland politidistrikt til NTB.

En passasjer skal være skadd etter ugjerningen, men skadene skal ikke være alvorlige. Den antatte gjerningsmannen tok seg frem til bussjåføren mens bussen var i fart på E16 utenfor Fagernes og stakk ham med kniv.

BELEIRET: Væpnete politistyrker sendte gass inn i bussen for å få ut gjerningsmannen.