Informasjonssjef Bernt Jarle Dolmen i Eramet Norway AS og politiets innsatsleder Thomas Breivik er begge glade for at brannen ble slukket så raskt.

— Smelteverket er et sted med mye strøm og varme, derfor kunne smellen blitt mye verre, påpeker Breivik til aftenbladet.no.

Dolmen forteller at ingen oppholdt seg der brannen startet. Han sier det er for tidlig å si om brannen skyldes menneskelig svikt.

Raskt på plass

Politiet fikk melding om den eksplosjonsartede brannen i kondensatorbatteriet i terminalbygget i titiden.

Mannskap fra brannvesen og politi var raskt på stedet. Smelteverket har også eget brannvesen.

— De ansatte ble evakuerte og talt. Ingen var savnet eller skadet, forteller Roar Birkeland, som arbeider ved mekanisk avdeling. Han opplevde ikke hendelsen som spesielt dramatisk.

Strømløse butikker

Det skal ha veltet svart røyk ut fra en av fabrikkbygningene, og strømmen måtte skrus av i store deler av Sauda, som følge av brannen.

Eramet Norway AS har 500 ansatte ved smelteverket i Sauda og i Porsgrunn.

Særlig butikkene merket strømbruddet godt, for uten strøm kunne de ikke betjene kunder.

Men klokken 12.45 var strømmen tilbake i Sauda.

Alle ovnene på smelteverket vil likevel stå ut dagen. Hvor store tap dette medfører vil ikke Dolmen ha noen formening om.

Røyk fra ovnene

De materielle skadene på smelteverket skal være små. All røyken som veltet ut fra verket i formiddag skyldes for øvrig ikke bare brannen.

— Det meste av røyken kom fra ovnene som bråstoppet da strømmen gikk på grunn av brannen. Renseanleggene stoppet av samme grunn. Det blir det samme som om kjøkkenviften stopper når du koker mat, forklarer Dolmen.

Fellesmøte

De rundt 200 ansatte slapp å stå så veldig lenge ute. En stund før klokken 12 ble de kalt inn til felles informasjonsmøte i kantinen på smelteverket.

Det vil ikke bli drift på verftet som følge av strømbruddet.