Fredag fikk retten høre to nye vitnemål fra overlevende fra Utøya.

Eivind Rindal (23) fikk med seg elleve andre i båten «Reiulf» og rodde vekk fra øyen og mot fastlandssiden da skytingen startet på Utøya 22. juli i fjor.

Under overfarten ble båten beskutt fra kaiområdet på Utøya, der Anders Behring Breivik befant seg ikke lenge etter at «Reiulf» gikk fra kai.

— Kjente lufttrykket

— Kulene suste over hodene våre, og jeg kjente lufttrykket fra prosjektilene som føk forbi, sa Rindal, som avga en svært detaljert forklaring for retten i dag.

Rindal benyttet også sjansen til å si noen ord om den dødsangsten de følte på veien over mot fastlandssiden.

— Vi ble utsatt for drapsforsøk, og det er kun tilfeldigheter ogsmå marginer som gjør at vi er i live i dag. Han skjøt for å drepe, sa Rindal.

Rindal sa at han oppfattet Breivik nærmest som en profesjonell drapsmann ut fra måten han beveget seg på Utøya.

— Han virket kontrollert og fokusert. Jeg så en gjerningsmann som rolig løftet våpenet mot oss, sa Rindal, som også var opptatt av å få frem at mange av dem som var ombord i «Reiulf» fikk med seg deler av massakren på land.

- Så forferdelige ting

Rindal var også opptatt av å få frem at alle som var på Utøya må få den samme støtten.

— De som var i båten har sett og opplevd forferdelige ting.For meg er det viktig viktig at disse personene får den samme oppreisning og støtte som dem som blefysisk skadet, sa Rindal videre.

I ettertid er det kommet frem at «Reiulf» ble truffet av minst seks prosjektiler. Båten tok inn vann på turen over sundet, og sank ikke lenge etter at den hadde nådd landsiden.