ATLE BERSVENDSEN

Uttalelsen til Grønnerød kom etter at aktor, statsadvokat Olav Helge Thue, spurte om han på slutten av sin forklaring hadde noe annet han ville si.

Etter en pause på noen sekunder fortalte Grønnerød at under et besøk i leiligheten hans i Frognerveien, hadde Kristin begynt å krangle med ham.

— Jeg tror det var uken før vi ble arrestert, en lørdag formiddag. Da sa hun at om jeg ikke passet meg, så sa hun at hun skulle skyte meg bakfra slik hun gjorde med de der oppe, fortalte Grønnerød. - Tiet fordi jeg var forelsket Grønnerød sa at han ikke har sagt dette til politiet før fordi han har vært forelsket i Kristin og fordi han selv var redd for å bli dratt inn i saken. Grønnerød sa han ble redd da hun sa dette. Han har kun fortalt dette til sine forsvarere.

— Du har båret på dette alene? spurte statsadvokat Olav Helge Thue.

— Ja, svarte Grønnerød. - Kristin skrøt av attentatene I tillegg til å knytte Kristin til selve drapshandlingen, har Grønnerød i rettentorsdag sagt at Kristin skrøt av at hun sto bak attentatene mot Anne Orderud Paust, og at hun skulle få penger og en leilighet fra Per og Veronica Orderud for å utføre attentatene.

Lars Grønnerød har med sin forklaring torsdag forsøkt ytterligere å distansere seg fra selve drapshandlingene:

— Jeg føler meg i en vanskelig situasjon, men at jeg ikke har noe med drapene å gjøre. Jeg visste ikke at våpenet mitt skulle brukes til å drepe noen, sa Grønnerød med referanse til en .38 kaliber Colt revolver som han hevder at Per og Veronica Orderud mottok i bytte mot en .22 kaliber pistol. - Jeg synes det er grusomt - Hva synes du om denne saken? spurte statsadvokat Olav Helge Thue.

— Jeg synes det er grusomt. At mitt våpen er brukt, synes jeg er like jævlig som alle andre. Jeg ville beskytte Kristin, jeg var redd selv. Jeg var siktet for tre drap, jeg skjønner det neste ikke ennå, sa Grønnerød.

Han skjønte heller ikke hvordan et magasin som han hadde hjemme, trolig ble brukt i drapene.

— Jeg vet at Kristin har vært i leiligheten min. Jeg sier ikke at hun har gjort det, men jeg vet at hun var der, sa Grønnerød.

- Per ville ha Uzi I retten torsdag har Lars Grønnerød også sagt at Per Orderud ville ha tak i en Uzi maskinpistol.

— Jeg spurte hvorfor han ville ha en slik, men jeg gjorde ikke noe for å hjelpe ham med det, sa Grønnerød i begynnelsen av andre dag av sin forklaring for retten.

Han forklarte at dette skjedde etter nyttår, i 1999. Det skal ikke ha blitt noe mer ut av forespørselen, foruten at Grønnerød for sin egen del gikk inn på internett og sjekket informasjon om Uzi-er. Senere på formiddagen kom det frem at Grønnerød i avhør skal ha sagt at Per Orderud også ved andre anledninger "maste" om to Uzi-er med lyddempere. I retten husket han ikke dette. Terroristvåpen Grønnerød sa at maskinpistolen Uzi er en av de raskeste våpnene i verden, og at det er populært blant verdens terrorister.

På spørsmål i retten sa Grønnerød at han ikke koblet spørsmålet om en Uzi til noe annet enn at Orderud ville ha den til selvforsvar. Han ville ikke gå med på at ordvekslingen om en Uzi kunne tyde på at ett eller flere drap var under planlegging.

Spørsmålene om Uzi-en kom flere uker etter juleselskapet på Orderud gård, der et skudd skal ha gått av. Per og Veronica Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland var da på gården, sammen med Lars Grønnerød. Et skudd gikk av, og Lars Grønnerød har sagt at det skjedde da Kristin fiklet med den ene av de to kaliber .22 pistolene som Kristin skal ha kommet med fra Molde. - Per fikk kraftigere våpen Senere skal Per Orderud ifølge Grønnerød ha gitt uttrykk for at han ville ha et kraftigere våpen. Per Orderud skal ha ringt flere ganger om dette. Det skal ha endt med et Lars Grønnerød ga Per Orderud en kaliber .38 Colt revolver i bytte mot en kaliber .22, som var en av de to pistolene Kristin skal ha kommet med.

Grønnerød sa han viste Veronica og Per hvordan kaliber .38-revolveren skulle brukes og sikres. Han fikk 4000 kroner sammen med den omtalte kaliber .22, sa Grønnerød i retten torsdag. Grønnerød sa han vasket revolveren ren for sine egne fingeravtrykk. - Kristin hadde patroner i lommen Torsdag kom det også frem i retten at det under en krangel mellom Lars og Kristin på Orderud gård under julefesten 23.desember 1998, falt en neve patroner ut av jakken til Kristin.

— Jeg spurte henne om hun var helt ko-ko, sa Grønnerød i retten.

Patronene falt ut under en krangel mellom Lars Grønnerød og Kristin. Ifølge Grønnerød var det rundt 25 patroner som falt ut.

Krangelen fant sted samme natt som det skal ha gått av et skudd på juleselskapet på Orderud gård 23.desember i 1998. Grønnerød hadde ifølge sin forklaring da instruert Kristin, Per Orderud og Veronica Orderud om hvordan man tømmer og sikrer våpen.

— Det hadde gått av et skudd. Jeg viste dem hvordan de behandlet våpen, sa Grønnerød.

Våpnene var to .22 kaliber pistoler av merkene Ruger og Luger, som Kristin kom fra Molde med samme dag.

Grønnerød avviste at det ble snakket om drap under dette nattlige møtet. Han sa at det bare var snakk om våpen til selvforsvar, som følge av attentatene mot Anne Orderud Paust. - Kranglet med Kristin Lars Grønnerød og Kristin begynte like før kl. 03 å krangle. Hun ville nekte ham å dra hjem til leiligheten hans, og da ble Lars sint.

— Jeg hentet nøklene i jakken hennes. Hun ble sikkert sint for det, sa Lars i retten torsdag.

Og under krangelen om nøklene skal altså patronene ha falt ut.

— Hvor sa du til henne at hun var helt ko-ko, spurte førstestatsadvokat Olav Helge Thue.

— Det er ikke normalt for en dame på 25 år å gå rundt med patroner i lommen. Går konen di rundt med patroner i lomma, repliserte Grønnerød.

— Nei, jeg tror ikke det, svarte Thue.

Lars Grønnerøds forklaring fortsetter hele torsdag i Nes herredsrett.