• I denne saken er det Kristin Kirkemo Haukeland som har sannheten, fremholdt hennes forsvarer, Tor Kjærvik, i sin prosedyre.

ARNE COLLIANDER arne.colliander@bt.noFrogner

Han avsluttet med å legge ned påstand om full frifinnelse for sin 28 år gamle klient.

Kjærvik pekte innledningsvis på at Kristin Kirkemo Haukeland i et tidlig stadium av saken ble stemplet som syndebukk.

Drepende mot de andre — Hun er fremstilt som en narkoman nakenmodell, fullstendig uten troverdighet. Det overrasker meg ikke. Hennes forklaringer er drepende mot de andre tiltalte. Da tyr man gjerne til slike knep for å slå tilbake, poengterte Kjærvik.

Han viste til at ingen har tatt henne i en eneste, bevisst løgn.

— Hun har rotet med datoer og klokkeslett, men ellers lagt alle kort på bordet, sa Kjærvik.

— Hun har forklart seg langt inn i saken.

Hvorfor har hun gjort det? Jo, fordi det er sannheten hun er kommet med, fortsatte 28-åringens forsvarer.

Tre forhold Kjærvik var ellers nødt for å bruke mye tid på tre forhold som, etter andres mening, trekker Kristin Kirkemo Haukeland tungt inn i saken:

  • Hennes anskaffelse av våpen til Orderud-ekteparet.* Hvorfor hun ikke gikk til politiet og fortalte om drapsplanleggingen hvis hun var så uskyldig som hun vil ha det til.* De mange ufordelaktige vitneutsagnene om at Kristin måtte ha detaljkunnskap om drapene.

— Kristin ante ikke at pistolene hun kjøpte illegalt i Molde skulle brukes til å drepe. Ergo kan hun ikke dømmes for medvirkning, selv om hun har hatt befatning med ett av drapsvåpnene, sa Kjærvik.

Trodde ikke det var alvor Han avviste også at Kristins tilstedeværelse under den påståtte drapsplanleggingen i juleselskapet på Orderud gård 1998 kunne brukes til å domfellelse.

— Hun deltok ikke aktivt. I ettertid, når vi har sett at trippeldrapet vitterlig fant sted, er det lett å bebreide henne for ikke å ha varslet politiet. Men hun trodde jo ikke på det hun hørte. Hun har beskrevet det som innholdet i en amerikansk westernfilm, fremholdt Kjærvik.

Sådde tvil Han sådde deretter tvil om sannhetsgehalten i de mange vitneutsagnene om at Kristin Kirkemo Haukeland må ha hatt en eller annen befatning med drapene.

— Husk at mange av uttalelsene kommer fra personer i et tvilsomt miljø. Noen av vitneutsagnene kommer dessuten fra Lars Grønnerøds venner. Enkelte av dem er dukket opp lovlig seint i saken, etter at Lars Grønnerød slapp ut fra varetekt og kan ha fått dem til å stille opp for seg, insinuerte Kjærvik.

Fleipet mye Han måtte likevel innrømme at noen utsagn likevel kan ha falt fra Kristins munn umiddelbart etter drapene i kårboligen. - Jeg er nyhetene, skal hun ha sagt til sin yngre søster da drapssaken ble offentlig kjent.

— Det er ikke umulig at hun kan ha sagt dette, enten på spøk, eller ut fra det hun hadde hørt på Orderud gård lille julaften. Kristin var en spontan person som fleipet med mye. Retten kan derfor ikke legge vekt på dette, understreket Tor Kjærvik.

Les også: Sparket mot de andre