• Jeg kan vanskelig tenke meg at vi har hatt en så servil finansminister før som Kristin Halvorsen. Da bygger jeg på samtaler med folk i embetsverket. De er strålende fornøyd!

OLAV GARVIKHELGE SUNDE (foto)

Lars Sponheim er alt annet enn imponert over SV-politikeren som styrer landets finanser for tiden. Han kjenner henne godt fra den perioden de satt i finanskomiteen sammen.

Men han er ikke nervøs med tanke på det kommende statsbudsjettet, forsikrer han Bergens Tidende mens han i strålende sommervær går og vender høy som ligger til tørk på bakken.

Åtti sauer og fire hester skal sikres vinterfôr før kulden setter inn. I år har han vært ekstra heldig. Værgudene har vært snillere enn på lenge med sauebonden i Ulvik. Men han greier ikke helt å kutte ut politikken når han går slik med riven og snur på det nyslåtte gresset:

Lydig puddel?

— Jeg er ganske sikker på at Finansdepartementets embetsverk blir godt fornøyd. Så lenge vi har Finansdepartementet, blir ikke norsk økonomi satt over styr. Kristin er den statsråd som mest servilt etterlever embetsverkets vilje.

— En lydig puddel, med andre ord?

— Det er ikke mine ord. Men hun er usedvanlig lojal, ja, direkte servil, etter det embetsmennene selv forteller. Jeg kjenner jo ganske mange av dem etter hvert, sier Venstre-lederen.

Makt og svarte biler

Han mener at SV har gjennomgått «en uforståelig forvandling» etter regjeringsskiftet, og han begrunner det slik:

— Partiet forsvarer alt det man var imot før valget. Jeg kan ikke huske at et parti noen gang har forlatt sin politikk så raskt. Det har bl.a. skjedd i miljøpolitikken, og når det gjelder holdningen til oljeboring i nord. SV har åpenbart fått smaken på makt og svarte biler.

— Er det ingen av statsrådene du er fornøyd med?

— Jo da. Bjarne Håkon Hanssen er flink, og det er han jeg også har hatt mest kontakt med. Han imponerer meg, selv om jeg kan være uenig med ham. Hadde jeg vært Jens Stoltenberg, ville jeg satt resten av regjeringskollegiet i lære hos Hanssen. Sylvia Brustad har litt av det samme. De to har kommet best fra det, sier venstrelederen.

Sponheims drøm

Sponheim røper at han lenge har båret på en drøm som han håper skal bli virkeliggjort før eller senere:

— Jeg har alltid drømt om å bli finansminister. Får jeg muligheten til å bli statsråd etter valget i 2009, står den posten øverst på ønskelisten. Jeg prøvde å få nettopp den taburetten ved regjeringsdannelsen i 1997, men måtte gi tapt for Senterpartiet, sier han.

— Hva ville du gripe fatt i, hvis drømmen skulle gå i oppfyllelse?

— Da ville jeg aller først satse på kunnskapsbaserte småbedrifter, og meisle ut en politikk som stimulerer til økt forskning. Miljøvennlig næringsliv ville fått en merkbar håndsrekning. På skatte- og avgiftssiden ville jeg gi bedre vilkår for dem som satser på disse områdene.

— Skattelette ellers?

— Jeg ser ikke noe behov for å øke det private forbruket i forhold til det offentlige, sier han.

Statsminister i det blå

Lars Sponheim har ikke tro på at det blir noen flertallsregjering etter neste stortingsvalg. Enten blir det en mindretallsregjering av Arbeiderpartiet alene, eller så blir det en ny trepartiregjering etter mønster fra forrige periode. Han er dessuten helt trygg på at KrF og Venstre ikke vil skille lag i regjeringsspørsmålet, selv om folk i Arbeiderpartiet og Senterpartiet prøver å lokke til seg KrF som fremtidig samarbeidspartner.

— Ser du da for deg at Frp igjen vil bli et støtteparti for dere?

— Ja, slik vi opplevde det i årene 2001-2005. Vi kommer nok ikke nærmere noen annen løsning.

— Hvem er det naturlig å velge som statsminister i en ny ikke-sosialistisk regjering?

— Det er umulig å svare på, for vi har per i dag ingen samlende statsministerkandidat. Det er ingen, verken Erna Solberg eller Dagfinn Høybråten, som kan måle seg med Kjell Magne Bondevik i så måte.