Det, sier hans advokat Brynjar Meling til TV 2.

— Intet vil glede oss mer, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Snakker med myndighetene

Meling sier han er i dialog med norske myndigheter om å få i stand en hjemsendelse, melder TV 2 onsdag kveld.

— Mange vil ha Krekar ut, og Krekar vil selv ut av Norge, sier Meling, men legger til at det ikke bare er å sette den omstridte mullaen på første fly til Nord-Irak. Både USA og FN har Krekar på sin terrorliste, noe han mener krever at norske myndigheter engasjerer seg i prosessen.

— Forfølgelse er et vanskelig tema. Da må noen kriterier oppfylles for at man skal kunne sende personer sikkert tilbake. Vi må se på hans forhold til FNs terrorliste, hvilken situasjon som venter ham i Nord-Irak, forklarer Meling.

Saken har en klar sammenheng med debatten rundt hjemsendelsen av Maria Amelie og kurdiske Kamuran Kaplan.

Glad Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hilser Krekars ønske om å forlate landet velkommen.

— Han kan reise når som helst og så fort som mulig. Han står helt fritt til å reise hjem, er Støres reaksjon overfor TV 2. Utenriksministeren minner om at Norge har folkrettslige forpliktelser til å ikke sende hjem folk som risikerer dødsstraff. Også Meling trakk fram dette, men sier Krekar selv har lavere terskel for å dra hjem.

— Om han anser risikoen for håndterbar, kan han reise i morgen for vår del, legger Støre til. Han forklarer også at Norge ikke kan få Krekar bort fra FNs terrorliste, men kan bidra til å formidle en søknad.

Høyesterett har i en dom slått fast at Krekar skal ut, og Støre sier «intet vil glede oss» mer enn om han drar. (©NTB)