– Det er situasjonen i Irak som gjør at han ikke kan utvises øyeblikkelig. Vi er avhengig av å få en avtale med irakiske myndigheter som sikrer at Krekar ikke risikerer dødsstraff, sier arbeids— og inkluderingsministeren til NTB.

Hanssen kan ikke si når en slik avtale kommer i stand, men bekrefter at så snart situasjonen tillater det, vil utvisningen skje. Norske myndigheter følger situasjonen i Irak nøye.

Frustrasjon

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen forstår veldig godt frustrasjonen blant unge muslimer i Norge. Flere opplever daglig å bli konfrontert med skepsis blant etniske nordmenn som trekker likhetstegn mellom muslimer og terrorisme.

– Dette skaper problemer for vanlig norsk ungdom som er muslimer, sier Hanssen og oppfordrer nordmenn flest til å ta til motmæle mot mulla Krekars menneskesyn.

I et intervju med Dagbladet mandag sier mulla Krekar blant annet at det pågår en krig mellom den vestlige verden og islam, og at Osama bin Laden er et godt menneske. Han sier også at vestens materialisme og egoisme har tatt over og forandret tankesettet i kristendommen, blant annet ved at man nå aksepterer homofili.

PST

Mulla Krekar kom til Norge som flyktning i 1991. Norske myndigheter har senere og i mange år forsøkt å få den omstridte opprørslederen utvist. Han er blant annet beskyldt for å ha kontakt med terrornettverket al-Qaida. Tidlige kommunal- og regionalminister Erna Solberg instruerte i 2005 utlendingsnemnda til å opprettholde utvisningsvedtaket.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser til NTB at leder Jørn Holme fortsatt er av den mening at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet.