— Skjelvet hadde i hvert fall en styrke på over 6 på Richters skala,sier seniorforsker hos NORSAR, Conrad Lindholm, til Aftenposten.no.

Han tror dette er det kraftigste jordskjelvet på norsk sokkel i moderne tid.

— Min foreløpige antakelse er at det aldri tidligere har vært målt et så kraftig skjelv i Norge. Dette er et historisk skjelv, sier Lindholm.

Kunne blitt katastrofalt

Klokken 3.46 begynte skjelvet som hadde et senter cirka 140 kilometer sørøst for Longyearbyen. Noe som vil si at skjelvet brøt ut i Storfjorden.

– Dette skjelvet var så kraftig at dersom dette hadde skjedd i tettbebygde områder hadde vi snakket om en katastrofe, sier seniorforsker Conrad Lindholm ved jordskjelvinstituttet Norsar til NTB.

Ingen materielle skader er registrert som følge av skjelvet. Utover natten er det blitt registrert en rekke etterskjelv, og ifølge Norsar vil de fortsette en stund framover.

– Det er liten fare for at de skjelvene flytter seg fra området skjelvet begynte, sier Lindholm.

Sengen ristet

I Longyearbyen fikk mange av innbyggerne en brå start på torsdagen.

– Jeg våknet av at hele sengen ristet, og at det skranglet i hele huset. Det var fryktelig ubehagelig, sier Herdis Lien til NRK.

Lindholm opplyser at målestasjoner i Norge har målt skjelv i rundt hundre år. Han forteller at skjelvet har slått ut på målestasjoner over hele verden - blant annet på målestasjonen i Sør-Norge, 2000 kilometer fra skjelvets senter.

NORSAR / JORDSKJELV.NO