Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det var full enighet mellom ham og kong Harald om hvordan utdelingen av Krigskorset skulle foregå.

— Selvsagt har ingen nektet kongen å delta. Det var full enighet om dette, sier Stoltenberg til NTB. Han vil ikke si hva han konkret diskuterte med kongen om markeringen 8. mai.

— Jeg har ofte kontakt med kongen, blant annet i statsråd, men det er en lang tradisjon i Norge for ikke å røpe detaljer i disse samtalene, sier statsministeren.

Han understreker at det er Kongen i statsråd som tildeler medaljene og viser til at forsvarssjefen også foresto overleveringen da Eiliv Austlids etterlatte ble tildelt Krigskorset i 2010.

— Det kan godt hende vi skal gjøre dette på en annen måte i framtiden, men noe av poenget er jo at det både er regjeringen og Stortinget som hedrer veteranene og soldatene. Det skjedde også på søndag ved at både jeg og Høyres Ine Eriksen Søreide holdt tale, sier Stoltenberg.

Han mener det viktigste er at det er innført nye og mer omfattende markeringer når norske soldater og veteraner skal hedres.

— Et nytt ordenssystem er på plass, og det avholdes en egen minnedag om høsten og en veterandag om våren. Jeg er glad for at vi har fått på plass sterkere og bedre markeringer, sier han.