– Jeg tror kanskje vi har kommet så langt som en kan, for å finne en konkret årsak, men det er Mattilsynet som eventuelt vil sette en sluttstrek for letingen, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Gilde til NTB.

Anlegget på Tynset vil nå bli stengt, mens det blir foretatt miljøprøver og andre undersøkelser.

Fårekjøtt

Fredag ble det kjent at fårekjøtt fra Gilde Terinas anlegg på Tynset er smittekilden for det alvorlige E.coli utbruddet. Anlegget på Tynset driver med beskjæring av kjøtt, og er det andre leddet kjøttet passerer etter å ha forlatt bonden. Anleggget mottar kjøtt fra slakterier på Gol, Oppdal, Mosjøen og fra Trøndelag.

Fra Tynset går kjøttet blant annet til Gildes anlegg i Sogndal hvor det blir laget spekepølser. Kjøttet som nå er påvist infisert av E.coli-bakterien, har ikke gått ut i produksjonen av pølser, men har vært i karantene siden november.

Sperret siden november

– Gilde har hatt dette råvarepartiet sperret siden november. Vår egenkontroll avdekket et for høyt bakterieinnhold i dette partiet, og vi satte det derfor i karantene, sier Sundqvist.

Kjøttet som er påvist smittet i Sogndal, stammer ikke fra dette partiet.

– Det råvarepartiet som er sperret, har ikke gått inn i spekepølsene, men er produsert nær i tid til kjøttråvarer som kan ha blitt brukt i pølsene. Vi kan derfor ikke utelukke at råvarene som er produsert i samme periode, også er infisert, sier Sundqvist.

Anlegget i Tynset leverer kjøtt til flere anlegge, men ifølge Sundqvist har mesteparten av kjøttet gått til anlegget i Sogndal.