Aftenposten.no har vært i kontakt med to kilder som er til stede under presentasjonen. De melder tilbake at kritikken er hard, og at det vil ta tid å behandle rapporten.

Begge de to er av dem som har holdt hardt på at de ville se rapporten før de kunne ta stilling til Vallas fremtid som LO-leder.

De vil ifølge Aftenposten.no ikke svare konkret ja eller nei på spørsmålet om hun kan fortsette etter at konklusjonene har blitt kjent.

Ikke til stede

Hovedpersonen— LO-sjefen- var ikke til stede da de mektige forbundslederne i LO-sekretariatet samlet seg fredag morgen bak lukkede dører i Folkets Hus i Oslo for å avgjøre om Gerd-Liv Valla kan fortsette som LO-leder eller ikke etter.

Klokken 9 fikk sekretariatet rapporten fra utvalget som har gransket Valla-Yssen-saken. Samtidig fikk også Ingunn Yssen overlevert granskingsrapporten.

LOs-informasjonssjef Jenny Ann Hammerø opplyser at Gerd-Liv Valla var hjemme da møtet startet, men ville komme til Folkets Hus i løpet av dagen.

Fredag formiddag er det uvisst hvor lang tid LO-sekretariatet trenger på å vurdere og behandle rapporten, men Hammerø sier til NTB at sekretariatet tar sikte på å bli ferdig med rapporten i løpet av fredag.

Tror Valla vil ta initiativ Anonyme kilder som står LO-lederen nær tror Gerd-Liv Valla selv vil ta initiativ til å gå av hvis hun får rammende kritikk fra granskerne.

– Hun er en stolt dame. Jeg tror ikke at hun er interessert i å bli ydmyket enda mer hvis granskerne kommer med hard kritikk av henne. Da vil hun reise seg opp og gi beskjed, sier en kilde i kretsen rundt Valla til VG.

Det var granskingsutvalgets leder, advokat Jan Fougner, som personlig overrakte rapporten til LO-sekretariatet. Etter det NTB får opplyst skal sekretariatsmedlemmene bruke tiden fram til lunsj på å lese rapporten. Deretter, klokken 12, vil advokat Fougner presentere granskingens konklusjoner for sekretariatet, som skal avgjøre LO-lederens skjebne, opplyser informasjonssjef Hammerø.

Var tause De fleste forbundslederne var tause da de ankom LO-hovedkvarteret fredag morgen.

Transportarbeiderforbundets leder Per Østvold, som er medlem av sekretariatet, var en av få forbundsledere som svarte på spørsmål fra det tallrike pressekorpset som ventet foran Folkets Hus. Østvold sa til pressen at han håper sekretariatet kan ferdigbehandle rapporten i løpet av fredag. Men andre forbundsledere, blant dem leder Geir Bjørkli i Norsk Fengsels- og friomsorgsforbund, tror ikke det blir noen avklaring før over helgen.

Leder Peter A. Moe i Offisersforbundet tror derimot at sekretariatet vil behandle ferdig saken fredag. Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen ville ikke svare på det spørsmålet, og var ellers ordknapp.

– Vi får håpe det, svarte han på spørsmålet om dette går bra.

Hvis lovbrudd, så...

– Hvis rapporten skulle konkludere med at Valla har brutt loven på en eller annen måte, må hun gå av, sier flere forbundsledere til Dagsavisen fredag.

De tror i så fall hun i første omgang vil hun få en henstilling om å gå av. Avviser hun det, som mye tyder på at hun kommer til å gjøre, blir det kampvotering i LO-sekretariatet, ifølge avisen. (©NTB)

Scanpix (arkiv)