Det påstår daglig leder i Norsk Klimastiftelse, Anders Bjartnes, overfor bt.no.

I dagens papir-BT kan du lese den siste artikkelen i klimaserien om det internasjonale kvotesystemet.

Verdens rikeste mann, Carlos Slim, og Kjell Inge Røkke er blant milliardærene som vil tjene penger ved å selge klimakvoter.

Kan tjene penger

Gjennom selskapet TRG AS er Røkke medeier i Green Resources. Det er et selskap som satser på skogplantasjeprosjekter i Afrika.

Ved å plante trær i Afrika, gjør selskapet seg fortjent til å motta utslippskreditter, eller klimakvoter. Disse kan de selge videre til land som heller vil kjøpe slike kvoter, fremfor å kutte i egne utslipp. Disse inntektene kommer på toppen av det selskapet ellers måtte ha av inntekter.

Bjartnes synes det er strålende at Kjell Inge Røkke og andre investorer ser muligheten i å tjene penger på kvotemarkedet.— Dette er veldig bra. Verden trenger investeringer i klimatiltak og fornybar energi. At Kjell Inge Røkke eller Google eller hvem det nå måtte være, investerer i gode prosjekter er bra, sier han, og legger til:

— Det er helt umulig å få til investeringene som er nødvendige for å løse klimaproblemet, uten at noen tjener penger på det. Drivkraften i systemet er at det tjenes penger.

Bjartnes kommer derimot til «men`et» sitt, for det er et stort «men» i dette systemet.

— Man må sørge for å rense ut de dårlige bidragene i kvotesystemet, sier han, og viser til BT sin første sak i klimaserien, om den meksikanske fabrikken.

I Meksiko tjener nemlig en fabrikk store penger på å produsere kjølegass, som er forbudt i Norge og den vestlige verden. Den mottar klimakvoter som den kan selge, fordi den har montert et anlegg som gjør produksjonen mindre klimafiendtlig enn normalt.Profitten fra kvotesalget er så stor at fabrikken har motiver for å produsere mer giftig kjølegass enn markedet etterspør.

— Det er ikke et bra prosjekt. Men dersom man bygger et vindkraftverk i Tanzania, eller et vannkraftverk i Nepal, så er disse investorene med å trygge opprettelsen av prosjektene.

Bjartnes ønsker ikke å vurdere de enkelte prosjektene fra Røkke og andre investerorer, som BT beskriver i dagens avis.

— Jeg kjenner ikke godt nok til disse eksemplene til å si noe om hvert enkelt prosjekt, sier han.

Store behov

Bjartnes sier det er voldsomme investeringsbehov i klimatiltak verden over, og særlig i utviklingsland. Han etterlyser en større innsats fra investorer på jakt etter profitt. Først og fremst mener han derimot at EU bør øke ambisjonene sine når det gjelder klimautslipp. På den måten vil kvotene, som i dag er priset på et bunnivå, bli mer verdt, og profitten større.

— Hvis EU øker sitt mål for utslippskutt til 30 prosent, istedenfor 20 prosent, I 2020, vil etterspørselen etter gode CDM-kvoter øke.

— Vil ikke det føre til en økning av de såkalt «råtne» CDM-kvotene, som fabrikken i Mexico tjener penger på, også?

— EUs regelverk strammes nå inn overfor disse kvotene. de vil ikke lenger ha en verdi i EU sitt kvotemarked, og det er bra, sier han.