Varmere klima med påfølgende væsketap vil gi en dramatisk økning i forekomsten av nyrestein, fastslår amerikanske urologer i en ny studie. Bare i USA vil nyrestein-eksplosjonen påføre helsevesenet økte helseutgifter på minst 1,3 milliarder dollar i år 2050. Dette ifølge ekspertene bak rapporten som denne uken ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Banebrytende studie Nyrestein som er opphoping av forsteinede salter i urinen, rammer rundt ti prosent av norske menn og omtrent halvparten så mange kvinner i løpet av livet. Sykdommen opptrer langt hyppigere i land med varmere klima, noe som er dokumentert i for eksempel Midtøsten.

De amerikanske forskerne har brukt modeller fra FNs klimapanel til å beregne omfanget av nyrestein i fremtiden. Resultatene viste regionale variasjoner, for eksempel at Chicago alene kan få 100.000 nye tilfeller om drøyt førti år. Dagens «nyresteinsbelte» ligger i den sørøstlige delen av USA. Med enda varmere klima vil stater som Texas og California få en sterk oppblomstring av nyrestein-tilfeller.

Forfatterne fastslår også at den samme klimarelaterte nyrestein-økningen kan forventes i andre utsatte deler av verden.

– Denne studien er en av de første eksemplene på at global oppvarming fører til direkte medisinske konsekvenser for mennesker, sier professor og studiens hovedforfatter, Margaret Pearle, ved University of Texas.

Indisk rekord Den økte hyppigheten skyldes at vi svetter ut væske i varmt klima. I sin tur øker saltkonsentrasjonen i urinen, noe som kan resultere i nyrestein. Sykdommen gir ofte voldsomme smerter, kvalme og blod i urinen.

Den enkleste medisinen mot fremvekst av de uønskede steinene i underlivet er rett og slett å drikke mer vann, understreker ekspertene.

Tidsskriftet Dagens Medisin meldte for øvrig tidligere i år at verdensrekorden i fjerning av nyrestein er satt i India. Der brukte kirurger tre timer på å fjerne 728 nyrestein på en gang fra den høyre nyren til pasienten Mangilal Jain.

Opptatt av klima? Diskutér klimakrisen her.

Nina Katinka Fredriksen (SPA)