I går kveld kom skrekkadvarselen: Sobig. F-rakkeren er programmert til å oppdatere seg selv til et langt farligere virus klokken 20.00 i kveld.

Akkurat nå sitter dataeksperter og svetter over hele verden. De vet hvilke 20 adresser viruset forsøker å koble seg opp mot i løpet av kvelden, for å «mutere» til en mer ondsinnet utgave.

Så da er spørsmålet: Klarer de å forhindre det totale kaos?

— Det er mest sannsynlig at vi ikke gjør det. Viruset trenger bare nå en adresse for å formatere seg på nytt, sier finske Mikko Hyppönen, sjef for antivirusforskningen i F-secure, til Aftonbladet.

Han burde vite hva han snakker om. Det var nemlig finnen og hans team som knakk virusets kode i går ettermiddag. Men var det for sent?

— Dette viruset er unikt. Det kan ikke sammenliknes med andre virus, som vi kan knekke på noen timer, sier Hyppönen.

Avdramatiserer

Markedsdirektør Audun Lødemel i antivirusfirmaet Norman tegner et litt mindre dramatsik bilde av situasjonen overfor bt.no nå i ettermiddag.

— Vedkommende som står bak viruset, har ikke tatt høyde for den enorme epost-pågangen verden over. Trolig klarer ikke viruset å hente informasjonen det trenger for å gå fra vondt til verre. Rett og slett på grunn av kaoset på verdens epost-servere, sier Lødemel.

Og legger til:

— Det er ikke riktig at klokken 20.00 i kveld er skjebnetidspunktet. Det er snakk om mellom klokken 19.00 og 22.00 i kveld eller i samme tidsrom på søndag kveld.

Mer krøll

Samtidig som virusjegerne prøver å stanse Sobig. F fra å bli skikkelig ondsinnet, lager viruset mer og mer krøll.

— Det kan ta flere timer å få sendt en mail mellom Oslo og Bergen. Sobig. F-viruset sprenger mailservere og det oppstår store køer i mailtrafikken. Inn til stor departementer ligger det flere hundre tusen mailer i kø, forteller markedsdirektør Lødemel til bt.no.

Den såkalte infeksjonsraten for Sobig. F-viruset er nå oppe i 42. Det betyr at en av 42 mailer er virusinfisert. LOVE YOU-viruset hadde en infeksjonsrate på 24, men den gang var det betydelig færre mailbrukere.

— Dette er utvilsomt det største viruset vi har sett. Det som er fascinerende er at det er en kombinasjon mellom et spamproblem og et virusproblem. Selve viruset gjør ikke så stor skade, men e-posten fylles av spammail, og alle mailservere stopper opp, sier Lødemel.

Sobig. F- viruset har fortsatt dødsdato 9. september.

— Det er mulig viruset kan oppdatere seg selv og endre sin egen dødsdato, men jeg tror vedkommende som har laget viruset nå har et kjempeproblem. Det er blitt så enormt stort at det vanskelig lar seg administrere, mener viruseksperten.

MAILSERVERE LAMMES: Det kan ta flere timer før mailen din kommer gjennom trafikken i mailserverene.
Illustrasjon: Bente Ljones