Politioperasjonen 8.-9. september resulterte i beslag av rundt 200 kilo narkotika, over én million kroner i kontanter og flere våpen. Ti personer ble pågrepet, seks av dem sitter fortsatt i varetekt, skriver Aftenposten.

En 45-åring fra Nordhordland er av politiet utpekt som hovedmann i saken.

Hendelsene den natten da narkotikatransporten kom inn over grensen, kunne — i motsetning til de fleste politiaksjoner i Norge - gått rett inn i en spenningsfilm.

— Det er et voldsomt apparat når en slik operasjon går inn i sluttfasen, sier politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Aftenposten.

Overvåket i lang tid

Opplegget til narkotikaligaen var uvanlig profesjonelt og tilsynelatende ingenting var overlatt til tilfeldighetene.

— De hadde en kraftig bil, en sjåfør som hadde kjøreferdigheter utover det vanlige, kjennemerker stjålet fra flere land, slik at man benyttet stjålne kjennemerker som korresponderte med det landet man var i. Og så hadde de våpen i bilen, sier Aas.

Han legger til at dette neppe var tilfeldig med tanke på at personene skulle kjøre inn en last.

Det de mistenkte narkotikasmuglerne ikke visste, var at politiet hadde overvåket dem i lang tid.

— Fulgte dere transporten hele tiden?

— Vi hadde brukbar kontroll hele tiden. Her har det vært et omfattende politisamarbeid på tvers av landegrensene. Det er jo ikke noe å legge skjul på, sier Aas.

— Når begynte etterforskningen?

— Det er over et år siden.

— Kan du si noe om hvordan det begynte?

— Nei, det blir vanskelig. Saken er fortsatt under etterforskning. Det som var et hovedpoeng for oss, var at dette hadde relevans for gjengmiljøet i Oslo. Denne saken er et resultat av at dyktige politifolk har jobbet hardt og lenge.

Rallysjåføren

De mistenkte i saken hadde leid en stor Mercedes S450 CDI, en bil med krefter nok til å kunne kjøre fra politi og tollere.

Sjåføren var en tidligere rallysjåfør, en 36 år gammel mann fra Bosnia. På nettet ligger det flere videoer der han kjører rally, de nyeste fra i fjor.

Disse ferdighetene fikk mannen aldri bruk for under transporten til Norge. Hverken han eller de andre i bilen oppdaget spaneren som tok bilde av dem da de stoppet på en Shell-stasjon langs E6 utenfor Moss og diskuterte seg imellom.

Ut fra bildet, som politiet tidligere har offentliggjort, ser man at spaneren står på Statoil-stasjonen på den andre siden av motorveien. Ingen av mennene i bilen visste at 50 til 70 politifolk, også bevæpnede tjenestemenn fra beredskapstroppen, ventet på dem.

Ferden med Mercedesen endte på Sjølyst i Oslo der møtestedet skulle være i garasjeanlegget ved Hotell Scandic.

45-åringen fra Nordhordland som mistenkes for å være hovedmannen i saken, ble pågrepet på hotellet og tilsto senere sin befatning med smuglingen.

KRAFTIG BIL: Denne Mercedesen brukte ligaen til å frakte 173 kilo narkotika fra Nederland til Norge. En tidligere rallyfører satt bak rattet, og politiet fant to pilstoler og ammunisjon i bilen.
POLITIET