RUNE SOLHEIM

Her skal det mye jobb til for å få seg et slag biljard, bemerker fotografen.

De to sønnene til Sookermany har forlatt redet. Hver eneste kvadratcentimeter av biljardbordet som de hadde så mye glede av, er nå dekket med planter. I hele underetasjen står det små kolonier av grønne vekster med kunstig lys over og venter på at lyset ute skal bli sterkt og varmt nok. Ett år sådde hun 1200 sommerblomster.

— Her har jeg min egen lille oase som jeg passer på gjennom vinteren. Temperaturen holdes på 5-8 grader mens plantene er i dvale, forteller hun.

Ute har hun den bratteste tomten du kan tenke deg, som hun gjør det beste hun kan med.

— Jeg liker at hagen skal være tilpasset de naturlige forholdene på stedet, sier hun, litt unnskyldende for at hagen ikke ser ut som en engelsk park.

Her er de beste rådene hennes for hvordan du skal få en flott hage uten å ruinere deg:

***** Skal du begynne fra null av med en råtomt, kan det lønne seg å få laget en plan for hvordan hagen skal se ut og hva du vil bruke den til. Det koster litt, men du har igjen for det i det lange løp. Husk at du skal ha glede av hagen hele året, velg derfor noe som er grønt året rundt.

***** Se etter annonser for de lokale hagelagene sine plantemarkeder. Her får du kjøpt blomster og andre planter til langt under markedspris og en interessant hageprat på kjøpet. Du kan også få tak i sjeldne planter som du ikke får kjøpt på hagesentrene.

***** De små plantene er som regel de billigste. Kjøp derfor smått og stell plantene godt så de vokser fort og mye. Vær tålmodig, du skal ha hagen lenge.

***** Så dine egne planter inne i februar, bruk vinduskarmer eller andre lyse og lune steder og sett dem ut når våren kommer. Da får du billige sommerblomster. I løpet av sesongen kan du samle inn frø fra blomstene, så har du gratis blomster til neste år.

***** Ta avleggere og stiklinger og sett deg inn i fremgangsmåten for å få en fine nye planter helt gratis.

***** Kjøp stauder som kommer igjen år etter år, framfor å kjøpe nye blomster hvert år. Mange stauder kan også deles og flyttes til nye steder i hagen. Planlegger du godt, kan du få et bed hvor det popper ut blomster hele sesongen gjennom.

***** Kjøper du jord i sekk, så gjelder det å vite hva du skal bruke den til. Det går fint an å kjøpe billig, ugjødslet jord og så kalke, gjødsle eller blande sand i den selv. (Men ikke alle planter skal ha gjødslet eller kalket jord.) Sett deg inn i hvilken type jord plantene dine skal ha.

***** Vær våken når sesongen er på hell. De billigste plantene får du kjøpt om høsten, da kan du gjøre plantekupp på de store hagesentrene.

***** Utveksle stauder og avleggere med naboen, så får du et større mangfold i hagen din.

***** Spør om råd til stell av de plantene du har investert i, så har du dem lenge. Det finnes et pratested på internett for hageelskere hvor du kan få gratis råd: www.hagegal.info.