— Han var bunnsolid, og det var en glede å få være der for ham. Kevin ivaretok andre som ikke mestret, eller som ble utestengt fra, det sosiale felleskapet. Han er en inderlig savnet gutt.

Det sa bistandsadvokat Siv Hallgren, som i retten i dag leste minneordet på vegne av Berlands etterlatte, som følger saken fra Bergen.

DREPT: Kevin Daae Berland.
PRIVAT

Kevin Daae Berland var nestleder i Askøy AUF, og ble bare 15 år gammel. Venner og medpolitikere har beskrevet Kevin som en som hadde planer om å nå langt i politikken.

Ambisiøs ung mann

— Kevin var veldig moden, en trygg og god person å ha rundt seg. Han var godt likt og hadde mange venner, også blant dem som var eldre enn ham. I forhold til sin unge alder var han en utrolig flink politiker, har leder John Helge Høgli i Askøy AUF tidligere fortalt BT.

Han var blant de siste som ble drept på Utøya. Berland ble skutt ved sydspissen av øyen, ikke mange minutter før Anders Behring Breivik ble pågrepet.

Minst 20 av drapene skjedde i løpet av det siste kvarteret før politiet pågrep gjerningsmannen. Fem personer ble skutt og drept ved sydspissen, mens én døde av drukning.

De fem som ble skutt, ble alle drept fra kloss hold med riflen Breivik gikk rundt med på øyen.

Også i dag var det mange etterlatte og pårørende til stede i hovedsalen. Mange av dem gråt og holdt rundt hverandre da bildet av deres kjære ble vist på storskjermen.

To nye vitner

I dag får retten høre gjennomgangen av de 12 siste obduksjonsrapportene fra Utøya. Dagens gjennomgang markerer slutten på en tung uke i retten, der rettsmedisinere og kriminalteknikere har presentert detaljene rundt 69 menneskers død.

Etter lunsj skal to nye overlevende vitne om det de opplevde. Den ene er Eivind Rindal (23), som fikk med seg elleve AUF-ere i den lille båten «Reiulf», og rodde fra Utøya. Båten ble truffet av minst elleve skudd.

Også Munir Jaber (22) skal i vitneboksen. Han observerte Breivik fra storsalen i Kafébygget, hvor Breivik drepte 13 mennesker. Jaber klarte imidlertid å flykte, og ble vitne til flere av drapene ved Stoltenberget og Bolsjevika.

— Jeg tror det blir tøft å vitne. Samtidig tror jeg det blir bra å bli ferdig med det, for da kommer man ett steg videre i prosessen med å komme tilbake til hverdagen, sier Jaber til NTB.