Titusenvis av mennesker deltar nå i den store klimademonstrasjonen gjennom Københavns gater.

Det skal nå ha har brutt ut opptøyer. Ifølge nyhetsbyrået AFP begynte 300 svartkledde ungdommer å kaste murstein og knuse vinduer, hvilket førte til et resolutt svar fra dansk politi.

Om lag 50 politifolk tvang en rekke demonstranter i bakken og førte dem deretter inn i politibiler.

Resten av protestmarsjen foregår fredelig, men stemningen blir stadig mer spent, sier byråets reporter på stedet.

— Masse humor

  • Jeg har ikke registrert noe bråk ennå, sier Espen Edvardsen fra Bergen og leder i Naturvernforbundet Hordaland, til bt.no.

Han deltar i marsjen fra København sentrum til Bella Centeret der klimatoppmøtet finner sted.

Edvardsen merket seg at politiet stoppet noen maskerte demonstranter da toget var på vei ut fra samlingsplassen.

— Ellers ser dette veldig og rolig ut. Her er masse humor og mennesker i alle aldre som deltar. Det har vært en kjempemobilisering. Deltakelsen er enorm, sier Edvardsen, som har lang erfaring som deltaker i store demonstrasjoner.

Dagens demonstrasjonen er den største i København noensinne. 438 organisasjoner fra 67 land står bak marsjen mot Bella Center, der statsledere fra hele verden den kommende uken skal forsøke å bli enige om en ny klimaavtale.

Militante aksjonister

Flere tusen politifolk var utkommandert for å se til at demonstrasjonen går rolig for seg. De mest militante aksjonistene har nå brutt ut av den store markeringen, og i stedet begynt å forflytte seg til konferansesenteret Forum i den danske hovedstaden.

Her deltar en rekke prominente politikere og næringslivsledere på et eget klimamøte.

Ved 15.30-tiden meldes det at medlemmer av utbrytergruppen er begynt å kaste stein mot politifolk.

Folkemassen som deltar i den fredelige demonstrasjonen vandret fra Christianborg slottsplass i 13-tiden. Titusenvis av mennesker med bannere, ballonger og plakater lager folkefest på veien ut mot Bella Centeret.

Ifølge arrangørene har rundt 100.000 mennesker sluttet seg til klimamarsjen, mens politiet opererte med et noe lavere anslag.

— Det er overveldende, og mer enn hva vi i våre villeste fantasi hadde håpet på tort å håpe på, sier Isabel Sande Frandsen, fra en av arrangørorganisasjonene Oxfam/Ibis.

Alt fra speidere til fiskerorganisasjoner i Bangladesh er med i den grønne bølgen av klimademonstranter.