Det sier Kristian Lexow, som er overlege på Stavanger Universitetssykehus og leder for Norsk råd for gjenoppliving. Han sier nedkjølingen må behandles før frostskadene.

– Når kroppen når en temperatur på 30 grader eller lavere vil de fleste miste bevisstheten. Da er det kritisk fordi hjertet står i fare for å stoppe på grunn av nedkjølingen, sier Lexow.

Han understreker at det er store individuelle forskjeller, og at eventuell høydesyke kan være et ekstra faremoment i denne sammenhengen.

— Må isoleres

Fjellklatreren Jarle Trå fra Granvin ble i går meldt savnet på Mount Everest. I dag morges ringte han selv til egen pressekontakt og fortalte at han var i live og i god behold.

Utover dagen har det kommet frem at tilstanden er mer kritisk enn først antatt. 39-åringen er kraftig nedkjølt med store frostskader på hender og føtter .

Det viktigste for Jarle Trå nå, er ifølge overlegen at han ikke taper mer kroppsvarme.

– Personen må isoleres. Hvis kroppen ikke er altfor kald vil den langsomt varme seg selv opp. Men han trenger ly og masse klær.

Frostskader vil trenge sykehusbehandling

Han sier det er viktig at pasienten kommer seg ned fra fjellet, men at man aller først må sørge for at kroppen ikke taper mer varme der den er ved å gi vind - og kuldebeskyttelse. Pasienten trenger også oksygentilførsel.

– Får man kontroll over nedkjølingen vil livsfaren kunne forsvinne der han er, sier overlegen.

Lexow tror Trås frostskader må behandles på sykehus.

Et helikopter står klart til å evakuere klatreren Jarle Trå fra Mount Everest. Men før helikopteret kan lette, må en tillatelse på plass fra kinesiske myndigheter.

– Vi er har nå et møte med kinesiske myndigheter hvor vi diskuterer om vi kan få en flytillatelse for å kunne gå inn og evakuere ham med helikopter, sier pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til NTB.

Utenriksdepartementet håper på en rask avklaring slik at et helikopter enten kan komme inn fra Nepal eller Kina.

Les også: Hjembygden er preget

PRIVAT