— Jeg synes det er helt utrolig at man kan se et bilde av en liten baby, og fortsatt stjele fra hans siste hvilested, sier moren Ellen Espedal til Aftenbladet.

Hun synes det er svært krenkende, og ønsker bare at sønnen skal få lov til å sove i fred.

Stjal det norske flagget

Det er på Lagård Kirkegård i Stavanger Joakim ble gravlagt i fjor vinter. Siden har det blitt stjålet jevnt og trutt fra graven. Et hjerte, en liten figur, et metallhjerte, en glasskule med snø og en gutt inni, en stor lyskuleengel, en hvit stein fra Mexico, en svart lykt og sist men ikke minst et norsk flagg.

— Det verste var at de tok det norske flagget på 17. mai, slik han ikke kunne få feire nasjonaldagen. Vi gikk forbi gravlunden og vinket til han om morgenen, da vi kom tilbake var flagget vekke.

Blir redde

Senest tirsdag hadde en personlig hilsen på et hjerte stjålet, alle tyveriene har ført til at familien vegrer seg for å legge igjen ting på graven.

— Man blir redd for å legge igjen ting, spesielt når brødrene lager ting som er personlige til han. De hadde blitt knust om noe slikt ble stjålet, sier moren og legger til at det er stjålet fra andre barnegraver på gravlunden.

Ikke et engangstilfelle

Gravlundssjef Per Øyvind Skrede i Stavanger kommune har blitt hardt rammet at flere hendelser på gravlundene i Stavanger, blant annet de 150 gravstøttene som ble veltet på Hetland Kirkegård. Han mener at det som skjer med gravplassen til Joakim, ikke er et engangstilfelle.

— Det er enkelte graver som blir rammet fra tid til annen, men slik skjending kan noen ganger være forårsaket av fugler, forteller han.

Han eller personell ved kirkegårdene har ikke selv observert personer som stjeler fra gravene.

— Vi har bemanning som følger med på dagtid, men utover kvelden så har vi ikke fast bemanning.

Likevel opplever de at pårørende meddeler at det forsvinner ting fra gravplassene, noe Skrede synes er svært beklagelig.

— Vi ønsker at pårørende skal henvende seg til oss i slike saker, og i neste omgang til politiet, uttaler han.

Har vurdert videoovervåking

Etter hendelsene på Hetland kirkegård vurderte kommunen å sette opp videoovervåking som et tiltak, men det ble ikke gjort.

— Det ble for omfattende, vi måtte ha søkt om å få montert det og kom aldri så langt. Likevel er det noe som må vurderes, forteller gravlundssjefen.

Han regner med at det ville vært noe folk hadde reagert på, ettersom det er en plass der man skal ha fred og ro.