Da bistandsadvokatene fikk muligheten til å stille Breivik spørsmål fredag formiddag, spurte Mette Yvonne Larsen om hvem han ser rundt seg i rettssalen.

Breivik så seg litt rundt og svarte med stødig og rolig stemme.

— Jeg ser pårørende og fornærmede som jeg har ødelagt livene til, og som jeg har påført ufattelige lidelser, svarte Breivik.

— Hva synes du om det du har gjort?

— Jeg synes det er grusomt, men hvis jeg skulle forsøke å begripe lidelsene jeg har forårsaket, hadde jeg ikke klart å sitte her eller leve. Jeg vet hva jeg har gjort, men kommer ikke engang til å forsøke å ta det inn over meg.

- Mentale skjold

Han mener han vil bryte sammen om han fjerner de «mentale skjoldene» han bruker for å distansere seg fra det han har gjort.

Tidligere fredag morgen forklarte Breivik at han begynte å «bearbeide psyken» da han flyttet hjem til gutterommet i morens leilighet på Skøyen i 2006. Det neste året isolerte han seg og spilte nærmest utelukkende dataspill.

— Men du gråt da du så din egen film, sa Larsen.

— Jeg var ikke forberedt på den filmen. Det er en film som representerer kampen for alt som jeg elsker.

— Så da var det legitimt å vise følelser?

— Sånn som jeg er nå, fungerer mitt emosjonsregister annerledes enn for en normal person. Jeg kan velge å fjerne de mentale skjoldene jeg har, men jeg velger å ikke gjøre det.

- Feige handlinger

Larsen spurte også om hvordan han så på sin egen tilregnelighet.

— Denne saken er kjempeenkel. Når en fredelig nasjon som Norge ser noe som er så fundamentalistisk, så ekstremt, kan man tenke at det er galskap. Men jeg er ikke et psykiatrisk tilfelle. Jeg er tilregnelig. Jegble overrasket og sjokkert da jeg leste sakkyndig-rapporten.

— Mange vil se på det du har gjort som feige handlinger. Hva tenker du om det?

— Teoretisk sett ... hvis jeg ikke skulle vært feig, ville jeginvitert Forsvaret til en duell ved Mjøsa. Så kunne de stilt medbombefly mot meg med en rifle. Når man er alene mot en massiv styrke som har altdette til disposisjon, så blir man tvunget til asymmetrisk krigføring. Deteneste man har er overraskelsesmomentet. Dette er urban geriljakrig, svarte Breivik.