Programmet Rikets Tilstand onsdag kveld fortalte historien om Jens Stoltenbergs lillesøster, Nini (38), som i flere år var tung narkoman.

Vinteren 1996/97 var hun så på kjøret at hun var døden nær. En sykehusinnleggelse reddet trolig livet hennes. Nini, broren Jens og faren Thorvald Stoltenberg snakket åpent om den vanskelige fortiden i kveldens TV 2-dokumentar.

Annenrangs mennesker

Erling Pedersen er ikke i tvil om at familien Stoltenbergs åpenhet rundt rusproblemene vil få positive ringvirkninger.

Som administrerende direktør i for Stiftelsen Bergensklinikkene, er Erling Pedersen daglig i kontakt med narkomane og deres pårørende.

— I dag rangeres narkomane nederst på samfunnets rangstige. De behandles som annenrangs mennesker, og får ikke hjelp før de ligger helt nede, sier Pedersen, som også sitter som leder for Fagrådet innen Rusfeltet i Norge.

Plukkes opp for sent

Han peker på at narkomane ikke får den hjelpen som andre pasientgrupper automatisk har krav på.

— De plukkes opp alt for sent. Hvis jeg skal sammenligne dem med kreftpasienter, ville det være som at legene ventet til kreften hadde spredd seg til hele kroppen, før pasienten ble gitt behandling, sier Pedersen til bt.no.

At familien Stoltenberg snakker ut om Ninis belastede fortid, ser Pedersen på som udelt positivt.

— Dette viser at rusproblemer kan ramme de beste familier, sier Pedersen.

SNAKKER UT: Nini Stoltenberg (t.h.) snakker ut om sin narkomane fortid på Rikets Tilstand onsdag kveld. Dette bildet er tatt i forbindelse med faren Thorvald Stoltenbergs 70-årsdag i sommer. Her er Nini sammen med storbror Jens og søster Camilla.
Arkivfoto: Dagbladet