Vanligvis står trampolinene i ro mens andre hopper på dem, men av og til får de det for seg å hoppe av gårde på egen hånd. Det skjedde senest i Fusa sist lørdag, der stormen «Ulrik» tok tak i duken på en trampoline og sendte denne inn i et gjerde.

I fjor sørget stormen «Per» for at en trampoline i Fana ble hengende til tørk i strømledningene.

Se video lenger ned på siden.

Men trampoliner i fri flukt er slett ikke uvanlig. Ifølge forsikringsselskapet TrygVesta skjer det mellom 50 og 100 ganger årlig i Norge.

— De er enorme vindfangere, disse trampolinene. Omtrent som et seil å regne, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i TrygVesta til bt.no.

Kan gjøre stor skade

Og de gjør stor skade - på hus, biler, hage, garasje, gjerder, vinduer, dører etc.

— Den store frykten er at mennesker skal bli skadet. Heldigvis er det ennå ikke meldt om personskade i forbindelse med slike ulykker, sier han.

Stigum Olsen tror svært få trampolineeiere er bevisst på hvor stor skade en usikret trampoline kan forårsake - og hvor dyrt det kan bli. For eieren kan fort bli holdt ansvarlig for uhellet.

— I erstatningsretten har du noe som sier at du må kunne klandres for skadene for å bli holdt ansvarlig. Hvis noe slikt skjer etter et varslet uvær, eller på den tiden du kan forvente uvær, kan du bli holdt ansvarlig, sier Stigum Olsen.

- Et lokalt vindkast er nok

Han understreker at det blir en vurderingssak i hvert enkelt tilfelle. Det avhenger blant annet av om trampolinen var sikret, tid på året og værholdene da uhellet skjedde.

— Dersom du har en usikret trampoline stående ute i oktober og november, kan du ofte klandres dersom det skjer noe. Da har du et ansvar, mener han.

- Hvor mye er det som skal til?

— Dersom trampolinen ligger uheldig til i forhold til vindretning og slikt, trenger det ikke å være store stormen for at den flytter på seg. Et lokalt vindkast kan være nok, sier Stigum Olsen.

Og trampolinene kan flytte seg langt. I 2005 skrev Adresseavisen at stormen «Mona» hadde tatt fatt i en trampoline og kastet den 50 meter i et villastrøk på Vikhammer nord for Trondheim. Høsten 2007 ble et samboerpar i Oppdal vekket midt på natten av et brak - naboens trampoline sto inn i husveggen og taket.

- Koster mye penger

Informasjonssjef i TrygVesta, Ingrid Holm Svendsen, mener det store antallet ulykker av denne typen gir grunn til å sette spørsmålstegn ved hva slags sikkerhetsinformasjon som følger med kjøp av en trampoline.

Et annet poeng er at slike skader som oftest går ut over naboer.

— Skadene er til stor irritasjon for de involverte, og koster mye penger. Ofte gjør de at naboforholdet blir anstrengt, sier Holm Svendsen.

Hun forteller at det skjer flest skader om høsten, når vinden tar seg opp, og råder folk til å sikre trampolinene sine best mulig.

— Ingen liker å begynne dagen med en knust frontrute forårsaket av naboens trampoline.

Har du opplevd noe slikt? Diskuter saken i kommentarfeltet.

PER ROAR BEKKEN, OPP
ÅGE LYGRE