— Dette med Johnny var og er ufattelig. Broren (medtiltalte Thomas Thendrup, red. anm.) var derimot i miljøet fra før, så det var ikke så vanskelig å skjønne, sier en kamerat som har kjent NOKAS-tiltalte Johnny Thendrup helt siden de gikk sammen på Rommen skole på Stovner i Oslo.

Da han så bilde av Johnny Thendrup i avisene for første gang, trodde han at det var en feil.

— Jeg trodde de hadde brukt feil bilde, og at det egentlig var Thomas de skulle ha trykket bilde av, forteller han til Aftenposten.no

- Skikkelig og ordentlig

I går la 40 år gamle Johnny Thendrup kortene på bordet i Stavanger tingrett. Han erkjente å ha blokkert politiets utkjørsel med en brennende lastebil før dødsranet 5. april i fjor. Han fortalte også at han sto vakt på Domkirkeplassen, bevæpnet med automatvåpen, mens David Toskas ranslag skjøt seg inn i NOKAS-bygningen, der de rappet 57 millioner kroner.

Kompisen fra barneskolen sliter fortsatt med å skjønne at Johnny Thendrup ble NOKAS-raner.

— Johnny er egentlig ikke sånn. Han er skikkelig og ordentlig, det sier jeg med hånden på hjertet. Han er en av de snilleste jeg kjenner. Det er jo innlysende at han ble lurt inn i dette, mener mannen, som hadde kontakt med Thendrup helt frem til i fjor vår, da NOKAS-ranet ble begått og livet snudd på hodet for familiefaren Thendrup.

— Han skulle egentlig kommet i bursdagen min i fjor sommer, men dukket ikke opp. Etter hvert skjønte jeg jo hvorfor.

Skarpe skudd

Johnny Thendrup forklarte seg i detalj om sin egen rolle under dramaet på Domkirkeplassen, der politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept. Thendrup, som ble skutt i låret, fortalte at han avfyrte flere skarpe skudd utenfor NOKAS-bygningen, men nekter straffskyld for drapet på Klungland.

— Hva gjør at en rørlegger med hustru og to barn sier ja til å bli med på noe sånt, ville dommeren vite i retten i går.

— Det har jeg spurt meg selv om mange ganger, men jeg finner ikke noe svar, svarte Thendrup, som gjentatte ganger ga uttrykk for at han angret på at han sa ja til å bli med på ranet.

Han la ikke skjul på at han lot seg lokke med av utsiktene til mye penger, rundt 10 millioner kroner, ifølge ham selv.

— Jeg ble blendet av fristelsen da det ble snakk om penger, fortalte 40-åringen i Stavanger tingrett i går.

Nøtteskall

Nettopp dette er typisk for Johnny Thendrup, mener en annen kamerat Aftenposten.no har snakket med. Også han er fra Stovner, og han ønsker også å være anonym.

— Å ikke klare å si nei til 10 millioner, og at det var så impulsivt, er Johnny Thendrup i et nøtteskall, sier denne kameraten. Også han sliter med å skjønne at Thendrup står tiltalt for grovt ran med døden til følge.

— Jeg skjønte ikke noe da jeg fikk høre at han var arrestert. Mange andre sa akkurat det samme, forteller kameraten, som både har gått på skole, trent og jobbet sammen med Johnny Thendrup.

— Hva tenkte du første gangen du så ham i forbindelse med NOKAS-saken?

— Jeg ble veldig sjokkert. Jeg hadde aldri trodd det skulle skje. Johnny er en person jeg aldri hadde trodd kunne være med på noe sånt. Han er ikke noen hardbarket kriminell.

Han beskriver 40 år gamle Johnny Thendrup som "ærlig og oppriktig ".

— Johnny er en fyr som alltid stiller opp for andre. Han er den greieste karen jeg har vært borti, sier kameraten - og legger til:

— Men han får uansett stå for det han har gjort.