Jeg synes ikke det er riktig at kvinner skal måtte endre atferd på grunn av overgripere. Ansvaret ligger 110 prosent hos voldtektsmannen eller overgriperen, fastslår justisministeren overfor NRK.

Politiet gikk tidligere denne uken ut og advarte kvinner mot å gå alene nattetid fordi så mange som fem ulike voldtektsmenn kan være på frifot i hovedstaden. Spesielt ble berusede kvinner sagt å være i faresonen.

— Unngå sidegatene og ta helst følge med noen hjem nattetid. Ha gjerne mobiltelefonen klar, uttalte politiførstebetjent Randi Bones ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Justisminister Knut Storberget (Ap) opplever det som et godt råd å være oppmerksom, men understreker at ansvaret ikke ligger hos kvinnene.

— Vi må aldri komme i den situasjonen at vi fritar oss selv, verken politikere eller mannfolk, fra å ta ansvar. Hvis debatten dreier seg om alle forholdsregler som skal tas, mister vi fokus på det vi kan gjøre. Samfunnet har forsømt seg voldsomt når det gjelder forbrytelsen voldtekt, sier Storberget.