Toppledere i både Arbeiderpartiet og fagbevegelsen får krass kritikk i Gerd-Liv Vallas bok om Yssen-saken. Boka, som har fått tittelen «Prosessen» etter den mer kjente boken av Franz Kafka, ble presentert mandag. Stoltenberg, som er på reise i Balkan, ville mandag ikke kommentere påstandene i boken.

I boka skriver Valla at statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg var svært misfornøyd fordi hun hadde fått for mye makt som LO-leder. Det var blitt særlig tydelig i tre saker: Sykelønnssaken, saken om regjeringens firmabiler og utnevnelsen av Johan Fredrik Odfjell som ny styreleder i Statoil.

I alle disse sakene hadde Valla hindret Stoltenberg i å gjennomføre det han og regjeringen mente var riktig. Derfor var Stoltenberg misfornøyd og krevde mer balanse i forholdet mellom ham og Valla og mellom Ap og LO, skriver Valla i boken.

«Jens skrek»

Mandag 22. januar skal Stoltenberg ha skreket til henne på telefonen.

I denne telefonsamtalen sa Valla at hun mente det var unødvendig av flere Ap-topper å bringe opp hvorvidt hun burde trekke seg som leder av valgkomiteen i Ap på det tidspunkt.

«Det kunne dere spart dere for», sa Valla ifølge boken.

Da roper Jens inn i røret, ja nærmest skriker:

«Det sier du? Som har håndtert en personalsak helt elendig! Du som sparket oss da vi lå nede!»

Så begynner Valla å ramse opp eksempler på det motsatte og minne om at dersom ikke LO hadde støttet Stoltenberg i tykt og tynt i valgkampen, hadde det ikke blitt noen rødgrønn regjering.

– Dette er Gerd-Liv Vallas versjon. Jeg vil ikke diskutere hva jeg skal ha sagt i personlige samtaler med henne gjennom mange år, sa Stoltenberg i Beograd mandag ettermiddag i et møte med norske journalister.

Statsministeren opplyste at han ikke har hatt kontakt med Valla siden nyttår, og sier at det skyldes at hun ikke har svart på kontakter han har tatt.

Sykelønnssaken Gerd-Liv Valla mener at sykelønnssaken kan ha vært begynnelsen til hennes fall som LO-leder. I boka skriver Valla at hun i flere omganger fra 2001 og fram til høsten 2006 kjempet med nebb og klør mot en dårligere sykelønnsordning. Stoltenberg, kommunalminister Bjarne Håkon Hanssen og tidligere LO-leder Yngve Hågensen får alle sitt pass påskrevet.

Valla går også hardt ut mot Fellesforbundets nylig avgåtte leder Kjell Bjørndalen. Det var han som på et møte i LO-sekretariatet la fram forslag om at LO skulle få Yssen-saken gransket av folk utenfra. Det beskriver hun som et «dolkestøt».

– Men Bjørndalen gikk også ut i et stort intervju der han sa at jeg hadde vært for tøff med Arbeiderpartiet. Han var ute i mediene på en måte som gjorde det vanskelig for meg, sa Valla under bokpresentasjonen i Litteraturhuset.

Fougner-utvalget Valla var mandag nådeløs i sin kritikk av Fougner-utvalget som gransket henne. Hun mener utvalget opptrådte uverdig.

– Det som er skjedd, er at samme instans har etterforsket, anklaget og dømt. Det kalles inkvisisjon, og det er faktisk en ganske tøff opplevelse, sa Valla.

Den tidligere LO-lederen hevder at hun gjerne skulle spart Ingunn Yssen for å komme med flere detaljer om konflikten dem imellom. Men på pressekonferansen mandag forsvarte hun seg med at det var Yssen som først valgte å ta konflikten ut i det offentlige rom.

I boken legger Valla ikke skjul på at hun mener Yssen ikke taklet jobben som internasjonal sekretær i LO.

Forsiktige reaksjoner Ingunn Yssen sa hun var mest spent på å se hvordan Valla omtaler sammenhengen mellom de ulike tingene i boken.

LO uttrykte i en pressemelding forståelse for at Valla føler behov for å få frem sin versjon av saken. – Den får stå for hennes regning, skrev LO.

Advokat Jan Fougner skrev i en e-post til NTB mandag at han ikke hadde fått lest boken og at han uansett nok vil være tilbakeholden i sine kommentarer.

Poppe, Cornelius