Anton Abrahamsen jobber som hotellsjef på hurtigruteskipet M/S «Nordlys». Han var halvveis i frituren sin da han fikk melding om brannen om bord på hurtigruten han jobber på.

— Det som har skjedd er helt forferdelig. Det har ikke gått opp for meg ennå, sier han.

Han forteller at han kjenner alle dem som var på jobb da brannen brøt ut torsdag morgen. Ulykken har gått sterkt inn på ham.

— Det er et såpass lite miljø at man kjenner jo alle, sier han.

«Det brenner, det brenner»

Bt.no møter Abrahamsen på Hurtigrute-terminalen på Nøstet i Bergen. Her møter han sin kollega Elin Olsson. De to jobbet sammen på «Nordlys» frem til november i fjor, da hun flyttet over til hurtigruteskipet «Nordstjernen». Hun mønstrer på i Bergen fredag ettermiddag. Det gleder hun seg til.

Jeg føler jeg skulle vært der og hjulpet til. Jeg er jo trent i dette.

Anton Abrahamsen, hotellsjef M/S Nordlys

— Det skal bli godt å snakke med kollegene, sier hun.

Olsson var hjemme i Östersund i Sverige da hun fikk vite om dødsbrannen.

— Søsteren min ringte og sa «det brenner, det brenner». Det var forferdelig å sitte i Sverige og følge dette på nyhetene, sier hun.

Innså ikke alvoret

Abrahamsen forteller at han ikke innså hvor alvorlig situasjonen var da den første meldingen kom.

— Det tror jeg ikke alle om bord gjorde heller. Jeg snakket med en kompis som jobber på kjøkkenet med en gang jeg fikk meldingen, og de var i full gang med evakueringen. Jeg tror alle var så fokuserte på oppgavene sine at de ikke fikk tid til å tenke over hvor alvorlig det egentlig var, sier han.Abrahamsen forteller at han har gått turer i fjellet for å tenke på noe annet.

— Jeg tenker jo mest på familiene til de som er rammet. Jeg får mange telefoner fra kollegaer som ønsker å snakke om det som har skjedd. Det hjelper mye, sier han.

«Klarer jeg å svømme til land her»

Selv er han ikke redd for å gå på jobb igjen.

— Jeg vil fortest mulig ut igjen, sier han.

Abrahamsen startet på Hurtigruten som 16-åring, og har stort hatt det som eneste arbeidsplass i 25 år nå. Han gleder seg til å komme om bord igjen.

— På mange måter er det tøft å sitte og oppleve dette fra land også. Jeg har nesten dårlig samvittighet for dem som var om bord. Jeg føler jeg skulle vært der og hjulpet til. Jeg er jo trent i dette, sier han.

Hotellsjefen sier han sjelden har vært redd for brann om bord på Hurtigruten.

— Når jeg vet hvor godt sikkerhetsutstyr- og rutiner vi har, har jeg alltid tenkt at det ville gå bra. Men det har hendt, når det har vært full storm, at jeg har tenkt «klarer jeg å svømme til land her», medgir han.

Evakueringsleder

Hvis han hadde vært om bord på M/S «Nordlys» da alarmen gikk, ville hans oppgave vært å koordinere evakueringen.

— Jeg ville vært på samband med bro og lederne ute på stasjonene. Dette trener vi på en gang per tur, hver ellevte dag, sier han.

Abrahamsen forteller at kollegaen hans må ha gjort en kjempejobb.

— Man må være klar. Blir man nervøs og ikke gir klare beskjeder går det galt, sier han.

Egen Facebook-gruppe

De ansatte og tidligere ansatte ved M/S «Nordlys» har nå sin egen Facebook-gruppe hvor de får snakke sammen om det som har skjedd.

— Det var en snartenkt kollega som opprettet denne torsdag. Facebook-chatten har vært til mye hjelp for alle. Her får vi snakket sammen og unngår at rykter får spre seg, sier Olsson.

Han forteller at det er det de trenger nå. Å få snakke sammen.

— Blant annen fikk en ansatt bekreftet at mannen hennes var i live på Facebook-chatten. Du kan tenke deg hvor glad hun ble, sier han.