Thomas Thendrup har hele tiden nektet for delaktighet i ranet. Han ble i Stavanger tingrett dømt til forvaring i 16 år. Påtalemyndigheten la ned påstand om forvaring i 21 år i tingretten og vil ventelig gjøre det samme i lagmannsretten.

Thendrup har i formiddag avsluttet sin frie forklaring i Gulating lagmannsrett. Henvendt mot juryen forklarte han hvorfor han sa nei til å delta i Nokas-ranet.

I 1999 deltok han i et bankran som han senere ble dømt for. Da var han avhengig av kokain og trengte penger til å finansiere misbruket.

I januar 2004 besøkte han og broren Johnny Thendrup David Toska i Sandnes. De var også en kort tur i Nedre Dalgate, hvor de traff Dan Pettersen og Thomas Ingebrigtsen.

Noen uker senere ble han kontaktet av en kamerat av Toska, som spurte om han ville delta i et stort ran.

— Han spurte om jeg ville være med på et stort ran. Jeg sier nei med en gang. Jeg hadde min dårlige erfaring med ran. Jeg fikk flashback fra arrestasjonen, da jeg mistet alt hadde. Nå hadde jeg et bra liv - jeg hadde jobb, jeg hadde sluttet med kokain og fått mer ansvar for sønnen min. Jeg ville ikke begi meg ut på dette igjen. Jeg sto imot, akkurat som jeg har gjort med kokain. Jeg sluttet med det. Jeg fikk forspørselen om ranet, men jeg sa nei. Det er jeg stolt over, forklarte Thendrup.

Thendrup forklarte at han ikke så David Toska etter begravelsen til William Ellingsen, ikke før de traff hverandre i tingretten.

Han sier at han fikk sjokk da broren fortalte at han hadde deltatt i ranet.

— I april 2004 drar jeg hjem på besøk til broren min. Jeg ser at han halter. Jeg spør hva som er galt, og han trekker meg til siden. Han sier han ble skutt under ranet. Jeg trodde ham ikke med en gang. Han dro ned buksen og viste skuddsåret sitt. Jeg kunne ikke fatte det, jeg var sjokkert. Det var forferdelig. Jeg spør hvordan han kunne bli med på dette. Han hadde sett for seg mange millioner. Jeg ble irritert på ham. Han hadde hus, kone og barn.Jeg kunne ikke skjønne at han kunne gjøre dette, forklarte Thendrup.