• Jeg var skuffet da jeg sist fikk avslag, sier Mordechai Vanunu til bt.no. Nå er han optimist.

53-åringen fatter nytt mot etter alt oppstyret som har vært rundt ham det siste døgnet.

– Nå er jeg optimist og håper på ny behandling av min asylsøknad. Jeg var skuffet da jeg sist fikk avslag, og jeg skal innrømme at jeg mange ganger har vært dypt nede, sier Mordechai Vanunu til bt.no på telefon fra Jerusalem.

Plaget av politiet

Etter at han ble sluppet ut av fengselet i 2004, har han hatt noen vanskelige år. Han bor kummerlig på hospits i den palestinske delen av Jerusalem og må spinke og spare på midlene og gavene han får fra venner og støttespillere.

**Les også:

– Ap har svikta Vanunu**

Men det verste er å ha politiet hengende over seg så å si hver eneste time i døgnet. De gir ham aldri fred, for han er fortsatt en ufri mann på flere måter, forteller han.

– Politifolkene holder konstant øye med meg, og innkaller meg til avhør hver eneste gang jeg er i kontakt med utlendinger. Det gjelder spesielt pressefolk, sier Vanunu.

Tilleggsstraffen

Da han hadde sonet ferdig straffen på 18 års fengsel, lød tilleggsstraffen på totalforbud mot kontakt med utenlandske medier. Han fikk heller ikke bevege seg fritt, og ble ilagt forbud mot å forlate landet.

Likevel har han trosset forbudet mot å snakke med dem han vil, eller dem som oppsøker ham. Både BBC, australsk og kanadisk fjernsyn har vært på besøk og intervjuet ham. Prisen er en straff på seks måneders fengsel som han riktignok har sluppet å sone.

– Regner du med å få problemer når myndighetene får kjennskap til dette intervjuet med BT?

– Den sjansen får jeg ta, og det vil i så fall være en ny belastning for dem å aksjonere. Det er en menneskerett å snakke, og Israel regner seg jo som en demokratisk stat, sier Vanunu.

Les hele intervjuet med Mordechai Vanuni i morgendagens BT.

HAR HATT TUNGE TIDER: - Politiet innkaller meg til avhør hver eneste gang jeg er i kontakt med utlendinger. Det gjelder spesielt pressefolk, sier Mordechai Vanunu til bt.no.
RONEN ZVULUN