Torsdag vitnet dei rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Øberg gjemteseg ved pumpehuset, der 14 personer ble skutt og drept. Han hørte at Breivikprøvde å lure ungdommene.

— Jeg hørtepersonen si at han var fra politiet, og han spurte om det var flere nede vedvannkanten. Noen pekte mot pumpehuset, mot oss. Han sa vi måtte bare vente dernede, så ville det komme en båt og plukke oss opp, sier Øberg.

Han sier dehadde hørt et rykte om at gjerningsmannen var utkledt som politimann.

— En avungdommene spurte om han hadde bevis for at han var politimann. Han svarte «barevent, så går det bra». Folk slo seg til ro med det og ble lettet, sier Øberg.

Så flere av drapene

Noen sekundersenere så han en jente bli skutt i magen.

— Vi som stodved pumpehuset ble lammet. Gjerningmannen kom gående ned ved huset. Jeg blestående og se rett på ham. Han var høy, nybarbert, med blå øyne. Jeg kom megopp og løp mot vannet. Jeg dukket under og svømte 20-30 meter unna før jegmåtte opp for å få luft, sier Øberg.

Da han såtilbake mot pumpehuset, ble han vitne til flere av drapene.

— Jeg så en guttsom krøket seg sammen inntil fjellveggen og holdt seg for hodet.Gjerningsmannen gikk bort og skjøt ham i hodet, sier Øberg.

MohammedAbdulrahman så først at Breivik skjøt en jente utenfor kafébygget. Deretter blehan vitne til flere av drapene ved Stoltenberget.

— Han skjøt tostykker med riflen, så skjøv han den bak på ryggen, tok frem pistolen og skjøten tredje. Jeg tenkte at nå var det min tur. Jeg så for meg mine nærmeste somgren og sørget, og tenkte at jeg ikke kunne gi opp nå, sier Abdularhman.

- Skjøt på meg i vannet

Han stod da isjøen med vann til halsen.

— Jeg fikk tak inoen planter under vann, og dro meg selv under. Jeg tror han skjøt på meg ivannet. Etter en stund kom jeg opp, og da så jeg ryggen hans, sier Abdulrahman,som senere ble plukket opp av en båt.

I morgen leggestolv nye obduksjonsrapporter frem for retten.

I tillegg skal Eivind Rindal, som flyktet fra Utøya i båten«Reiulf», og Munir Osman Humed Jaber, som befant seg på Stoltenberget, vitne.