• Tapet av et ungt menneskeliv kan aldri gi mening. Det sa en gråtkvalt Gro Harlem Brundtland i sin tale i begravelsen til 16 år gamle Marianne Sandvik i Stavanger Domkirke.

16 år gamle Marianne Sandvik fra Hundvåg i Stavanger ble medlem i AUF for bare et halvt år siden. Kort tid før hun ble drept på Utøya var hun i kontakt med faren for å snakke om bombeeksplosjonen i Oslo. Det ble siste gang familien hørte fra henne.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland holdt tale i begravelsen til 16-åringen, som så brutalt fikk sitt liv revet bort fredag 22. juli.

— Den dagen vil for alltid bli stående som en av de mørkeste dagen i Norges historie. En dag som var fylt med så mye glede og entusiasme, ble så brått snudd om til en tragedie som vi skal bære med oss så lenge vi lever, sa en tydelig preget Gro Harlem Brundtland.

- Vet jeg så henne

Brundtland var selv til stede på Utøya bare timer før tragedien fant sted og holdt tale til hundrevis av engasjerte ungdommer i forsamlingssalen.

— Jeg ser hele tiden for meg de unge ansiktene, sa Brundtland og fortalte om ungdommenes begeistring og engasjement.

-16 år gamle Marianne var der da jeg talte på Utøya. I dag vet jeg at jeg så henne.

— Tapet av et ungt menneskeliv kan aldri gi mening. Det har jeg selv og mine så smertelig erfart, sa Gro som fortalte at hun også følt det sterke samholdet vi har i dette lille landet.

Må ta med oss verdiene

— Tiden som kommer blir tung, men det er en tid vi må møte i omsorg og fellesskap. Nå er det viktigere enn noen gang at vi står sammen.

— Marianne trodde på en bedre verden. På rettferdighet, solidaritet og likeverd. Som samfunn må vi ta med oss de verdiene som Marianne, og hennes mange venner på Utøya kjempet for. Det forplikter oss alle. Vi må jobbe videre for de verdiene Marianne sto for, sa Brundtland før hun lyste fred over Marianne Sandviks minne.

Domkirken i Stavanger rommer 700 personer, og kommunen hadde på forhånd lagt opp til lydoverføring utenfor kirken i tilfelle noen ikke skulle få plass inne.

Privat jordfestelse

Ap-veteran og prest Odd Kristian Reme forrettet i begravelsen. Også Mariannes far, Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland og AUF Rogaland-leder Andreas Bjelland Eriksen holdt tale.

Etter familiens ønske bringes kisten til Hundvåg for privat jordfestelse og minnesamvær.

Det er for øvrig bestemt at innsamlingen av skriftlig materiale og gjenstander som er lagt foran Domkirken skal starter torsdag, etter begravelsen til Sandvik. Fredag morgen vil innsamlingen av blomster og lys starte. Noen lys, samt friske blomster, vil ikke tas bort ennå.

TALTE I BEGRAVELSE: Gro Harlem Brundtland intevjues etter begravelsen til Marianne Sandvik fra Stavanger domkirke torsdag.
SCANPIX