• Jeg er dønn tilregnelig og vil dømmes til fengsel i 10 til 21 år, sa den drapstiltalte askøyværingen. To psykiatere mener sykehus er mer egnet.

Psykiatrispesialistene Michael Setsaas og Andreas Hamnes mener at 32-åringen ikke var strafferettslig tilregnelig da han kastet Torbjørn Jevne på sjøen i februar.

— Vår konklusjon er at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at han fortsatt har sterke virkelighetsforstyrrelser, sa Hamnes i tingretten.

Vikingsønn

Statsadvokaten i Nordland vil derfor ikke kreve fengselsstraff for 32-åringen, men legge ned påstand om at han overføres til tvungen psykisk helsevern. Den vurdering liker den drapstiltalte dårlig.

— Jeg vil ikke snike meg ut bakdøren, men dømmes for overlagt eller forsettlig drap. Jeg hører hjemme i et fengsel.

I neste øyeblikk avbrøt han psykiaterne med høylytt latter, omtalte seg selv som vikingsønn og ba han om å få fremføre en selvkomponert vise.

— Her kjem sanninga, både med og uten banninga, sa 32-åringen gjentatte ganger på tilgjort bømlodialekt.

— Slik oppførsel retten ser nå, har vi opplevd mye mer av tidligere. Han er faktisk langt roligere nå enn under vårt første møte, sa Hamnes.

Kan skyldes rusmisbruk

De sakkyndige er usikre på når 32-åringen ble syk, men flere vitner reagerte på oppførselen hans døgnet før drapet.

— Han kan muligens ha vært i en psykotisk tilstand i noe tid før drapet. Det er vanskelig å si sikkert når, sa Hamnes.

Nøyaktig hvilken diagnose 32-åringen har, trengte psykiaterne mer tid for å fastslå. De var heller ikke sikre på årsaken til tilstanden hans, men antydet at den kunne ha sammenheng med langvarig narkotikamisbruk.

— Psykosen kan være utløst av rus og gå raskt over, men kan også være første steg på en lang sykdomsprosess.

Uansett mente de at fengsel ikke var rett sted for 32-åringen.

— Han har et ubetinget behandlingsbehov og bør innlegges.