• Det var et sjokk å bli dradd opp av sengen av politiet uten noe forvarsel, sier Kjell-Birger Olsen (62).

— Jeg er et ærlig menneske med høy moral. Men selv om situasjonen er ubehagelig, skal politiet få all den informasjon de spør etter, sier den tidligere generalinspektøren i Forsvaret.

Olsen var en av dem som ble vekket under den store politirazziaen mot forsvarstopper tirsdag morgen.

Han har status som vitne. I går møtte han til avhør hos Hordaland politidistrikt.

— Jeg skal ikke underslå at situasjonen oppleves som svært ubehagelig, sier han.

— Å bli vekket grytidlig om morgenen av politi og få huset sitt gjennomsøkt er en sjokkerende opplevelse, selv om de to politifolkene som gjennomførte oppdraget, oppførte seg på en høflig og eksemplarisk måte. De utførte bare ordre, men jeg er sterkt kritisk til dem som bestemte at dette skulle gjennomføres på den måten som det ble gjort. En underlig og uforståelig fremgangsmåte, sier han.

Siemens tok regningen

Kjell-Birger Olsen var med på to av de omstridte golfturene til Spania, i 2003 og 2004. Siemens tok regningen for hotell, golfspill og delvis mat og drikke for en lang rekke forsvarssjefer.

— I etterkant kan jeg si at jeg skulle ønsket Siemens hadde sagt på forhånd at de hadde betalt for turen. Da ville vi kanskje innrettet oss på en annen måte.

Selv gjorde Olsen opp for seg i forhold til Siemens da han ble klar over sponsingen.

Olsen understreker at de aktuelle golfturene ble grundig redegjort for under straffesaken mot Atle Karlsvik i Bergen tingrett i mai. Olsen vitnet også under rettssaken, der Karlsvik ble frifunnet for tiltalen om grovt bedrageri.

Godt med tid

— Dette er syv måneder siden. De som eventuelt har noe å skjule i denne sammenhengen, har hatt godt med tid på å fjerne mulig dokumentasjon.

Selv ble Olsen fratatt to PC-er og en god del dokumenter under razziaen.

— Jeg frykter ikke etterforskningen, og regner med at det vil være fort gjort for politiet å gå gjennom alt sammen og finne ut at der ikke skjuler seg noe mistenkelig. Jeg har god samvittighet, og PC-ene mine kan jeg ikke klare meg lenge foruten.

Kjell-Birger Olsen er pensjonert kontreadmiral og tidligere generalinspektør i Sjøforsvaret. Han er styremedlem i Krigsveteranenes Minne Kronstad Hovedgård.

Hva synes du om den mulige forsvarsskandalen? Diskutér saken her!

TIL AVHØR: Kjell-Birger Olsen på vei til avhør på Politihuset i Bergen klokken 12.00 i går.
Amundsen, Paul S.