— Det er ikke alltid så lett å bli valgt til leder i Arbeiderpartiet, men det er jammen ikke så lett å gå av heller. Det har jeg erfart de siste ukene. Jeg har følt et intenst vemod, sa Jens Stoltenberg da han entret talerstolen i Folkets Hus i Oslo klokken 12.45 lørdag.

Der tok han farvel som partileder. Cirka klokken 14.00 velges Jonas Gahr Støre som ny leder.

— Jeg var som 14-åring i 1973 på mitt første landsmøte i Ap. Siden har det knapt gått en eneste dag uten at jeg har tenkt på Ap. Derfor er det unektelig litt rart når jeg om få timer ikke har ett eneste tillitsverv i partiet igjen, fortsatte Stoltenberg.

Pragmatisk

I sin siste tale snakket Stoltenbergs om internasjonal solidaritet, klima, sosiale forskjeller, likestilling og 22. juli. Stoltenberg gjennomgikk sitt politiske liv og forklarte hvorfor han er sosialdemokrat. Den røde tråden i budskapet hans var pragmatisme og kampen mot fundamentalisme.

— Jeg er pragmatisk fordi jeg tror på den pragmatiske måten å endre samfunnet på. Noen ganger er det bedre og mer varig å endre samfunnet langsomt enn å skape illusjonen om enkle og raske løsninger.

Helt sentralt i den stoltenbergske pragmatisme står handlingsregelen.

— Pragmatisme handler også om ansvarlighet. Vi gikk i spissen for å etablere handlingsregelen. Det har ikke alltid vært like enkelt og populært å holde igjen på pengebruken. Det har vært massive krav om store økninger av de offentlige utgiftene, om store kutt i skatter og avgifter og i tillegg om all verdens kreative og merkelige påfunn om ny ebudsjetteknikker. Det har vært utenlandsbudsjett, utenombudsjett og budsjett utenfor budsjett. Det er litt forskjellige merkelapper, men de har et felles formål.

Arven fra Gro

I forkant av talen fikk landsmøtedelegatene se en lengre video. Her hyllet internasjonale og nasjonale kjendiser som Bill Clinton, Bill Gates, Gordon Brown, Helle Thorning-Schmidt, Mona Sahlin, Åge Aleksandersen, Bjørn Eidsvåg og forfatteren Roy Jacobsen Stoltenberg.

Det er ventet at Jonas Gahr Støre vil bruke mye plass til å snakke om miljø i sin timeslange tale senere i dag. Også Jens Stoltenberg brukte mye tid på temaet. Hadde det ikke vært for SVs klaging over Arbeiderpartiets miljøpolitikk da de satt i regjering sammen, kunne en tro at det var Ap som var Miljøpartiet de Grønne.

— Vi var blant de første landene som innførte grønne skatter, vi innførte en radikal forurensingslov, vi var først i verden med CO2-avgifter på olje- og grassproduksjon - til store protester fra høyresiden, og vi har brukt politikken til å endre drivkreftene i økonomien.

— Det er kunnskap og teknologi som er nøkkelen til å skape grønn vekst. Det er dette som er bærekreaftig utvikling. Det har vi lært av sosialdemokraten Gro Harlem Brundtland, som har klart en ting som få andre Ap-ledere har klart - heller ikke Gro - nemlig å utnevne sin eget etterfølger.

Guttene til Gro

Brundtland ønsket Stoltenberg som sin etterfølger, men fikk Jagland. Stoltenberg ønsket Støre og får Støre. De tre har derimot tette bånd. Støre begynte sin politiske karriere da han ble innlemmet som en av Brundtlands aller nærmeste medarbeidere. Senere ble han utnevnt som stabssjef og statssekretær ved Statsministerens kontor i Jens Stoltenbergs regjering.

Så tett er forholdet mellom dem at Gro Harlem Brundtland har omtalt Stoltenberg og Støre som "guttene sine".