– Jeg tar Hagas avgang til orientering, og har forståelse for at hun trekker seg av helsemessige årsaker. Nå håper jeg det blir ro rundt denne saken slik at regjeringen isteden kan fokusere på de mange uløste problemene innenfor olje— og energisektoren, sier Jensen til VG Nett.

Selvforskyldt

Høyre mener Sp-leder Åslaug Hagas avgang rammet den rødgrønne regjeringen som «en torpedo».

– Det er ingen grunn til å tvile på Hagas begrunnelse. Men den situasjonen hun er havnet i, er langt på vei selvforskyldt, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Han viser til at Haga er den sjette statsråden som av ulike grunner forlater Jens Stoltenbergs regjering.

– Det er med et sterkt svekket mannskap Stoltenberg nå jobber fram mot valget. Dette er en regjering som ligger nede, sier Sanner.

Han legger til at Haga har gjort en god jobb for Senterpartiet og sitt hjemfylke Akershus og at han kunne ha ønsket henne en bedre slutt på den politiske karrieren.

– Sterkt svekket

– Det rødgrønne prosjektet er dramatisk svekket. En av tre hovedarkitekter bak prosjektet er nå ute på en måte som er uheldig både for regjeringen og Senterpartiet, sier Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten.

Han synes det som har skjedd er trist for Åslaug Haga.

– Jeg hadde virkelig unnet henne en annen utgang på sin tjeneste i norsk politikk, sier KrF-lederen til NTB.

– Men hun har selv kommet til det punktet at tålegrensen er nådd og setter livet og helsa foran politikken. Det kan alle forstå når man er kommet til det punktet, fortsetter han.

Han sier at Haga-saken ikke vært noen god prosess, verken for Haga eller norsk politikk.

– Det har vært en jakt på henne på små og store saker, men hun har etterlatt mange spørsmål hun burde ha besvart bedre og raskere. Det er viktig at vi som lager lovene følger dem. Samtidig mener jeg at det må være en viss rimelighet i intensitet og påtrykk mot et enkeltmennesker. Jeg synes at Haga burde ha fått fred i sykmeldingsperioden og mulighet til å komme tilbake med de forklaringer hun måtte ha, sier Høybråten.

Bør Haga gå av, eller er saken en bagatell? Si din mening her.

Åserud, Lise
Falch, Knut
SCANPIX