JØRN-ARNE TOMASGARD

— Det var vanskelig å takle. Jeg følte det som om det sto «impotent» skrevet i pannen på meg. Jeg følte skam og ble deprimert, forteller han.

— Samtidig hadde jeg veldig behov for å prate med kamerater om problemene. Men det gikk ikke. Sånt pratet man ikke om, erfarte jeg. Det ble pinlig, stille eller spøkt bort, forteller Andersson fra Karlskoga i Sverige.

I kveld holder han og konen Inga-Lill Landin foredrag i Bergen om problemene de møtte da han mistet potensen, slik alle menn i større eller mindre grad gjør etter en kreftoperasjon i prostata.

Invaderte psyken

Andersson fikk vite at han hadde prostatakreft i 2001. Da var han 51 år, og det var en dramatisk opplevelse. Men gleden over å beholde livet ble avløst av potensproblemene. Han forteller at problemene i underlivet invaderte psyken hans. Det gikk ut over konsentrasjonen og dermed jobben med å teste ammunisjon for en svensk våpenprodusent.

— Det eneste som opptok tankene mine, var at det ikke fungerte. Jeg følte jeg mistet min identitet som mann. For hver gang det ikke fungerte med sex, ble jeg mer og mer deprimert. Du får jo prestasjonsangst også. Det blir en ond sirkel, og jeg følte skam ved tanken på å søke hjelp, sier han.

Sjalusi var en annen konsekvens av problemene.

— Jeg ble sjalu og redd for at hun skulle gå til andre, forteller han.

Kona sendte ham til lege

Det var konen som sendte ham til lege. Først forsøkte han en sprøyte med potensfremmende middel i penis. Han fikk ereksjon, men det ble vondt. Så prøvde han Viagra, men det var ingen reaksjon.

Den lykkelige løsningen ble en kurator i Örebro som hjalp til med å sette ord på problemene.

— Det var jeg som ringte kuratoren. Jeg sa til Lasse at «nå må vi ha hjelp», forteller Inga-Lill.

— For meg var det veldig vanskelig i begynnelsen. Det viktigste var jo at han var i live. Men han var en helt annen person, nedstemt og deprimert, forteller hun.

Kuratoren hjalp dem til andre måter å ha sex på.

— Det førte til at tankene slapp litt inne i hodet mitt. Så fortalte kuratoren at det var kommet en ny medisin. Jeg hadde ingen forhåpninger siden det jeg hadde prøvd ikke fungerte. Det var en fullstendig lykke for meg da det fungerte, forteller Lars Andersson.

Pille til 800 kroner

— Nå tar jeg en pille hver gang jeg skal ha sex. Ereksjonen kommer fra en halvtime til to timer etterpå, forteller han.

Ulempen er at det koster 800 kroner for én pille.

— Bra at vi er så gamle at vi ikke trenger å ha sex hver dag, ler kona, og understreker at det er viktig å beholde humøret oppe i all frustrasjonen.

Ekteparet fremholder hvor viktig det er å snakke sammen om problemene. De forteller at de har snakket og grått sammen. Nå føler de seg enda tryggere på hverandre og partnerens seksualitet enn tidligere. De trekker frem åpenhet og ydmykhet som to viktige egenskaper for å løse problemene.

Foredraget på Grand Hotel Terminus i kveld er det andre paret holder. Det første var i Oslo i mai. De forteller at det er tøft å stå frem med et så tabubelagt tema. Men de har valgt å gjøre det, fordi det var nettopp denne type informasjon Lars Andersson selv ønsket da han slet som verst.

— Det er viktig at det kommer frem i offentligheten. Og det er jo tross alt 2004, sier han.

STÅR FREM MED TABUBELAGT TEMA: Ekteparet Lars Andersson (54) og Inga-Lill Landin (53) fra Karlskoga i Sverige har valgt å fortelle åpent om hvordan problemer med impotens påvirker et samliv.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG