På vei opp mot det som skulle bli åstedet for dobbeltdrapet i Baneheia den 19. mai 2000, stoppet Andersen opp for å gå på do. Da han tok igjen kameraten og de to små jentene, oppdaget han at Viggo Kristiansen holdt en kniv opp mot den ene jenten, før han delvis kledde av henne.

Rettens administrator: — Hvordan reagerte du?

Jan Helge Andersen: - Jeg ble paff med en gang. Jeg fikk sjokk. Det begynte å gå rundt for meg. Det var så mye som kom inn i huet på meg med en gang.

20-åringen leter etter ordene, stopper opp, blir usikker.

Rettens administrator: - Ta den tiden du trenger, Andersen.

Grep ikke inn

Senere spør rettens administrator om Andersen oppfattet hva som skjedde.

Jan Helge Andersen: - Jeg tror han hadde planer om å forgripe seg.

Rettens administrator: - Du gjorde ingen verdens ting?

Jan Helge Andersen: - Nei.

Var i egne tanker

20-åringen husker få detaljer fra de første minuttene på åstedet, forteller at han var i egne tanker, at det gikk rundt for ham da han skjønte hva som var i ferd med å skje. Han blir bedt om å redegjøre for hvor lang tid det kan ha tatt, men blir svært usikker.

Han forteller at det føltes som om tiden gikk sakte, andre ganger fort.

Deretter blir forklaringene mer og mer detaljerte. Andersen forteller at han ble truet på livet til å delta i overgrepene mot jentene.

Underlig stillhet

Kristiansen sitter bare få meter unna mens Andersen forklarer seg. 22-åringen stirrer ned i bordplaten, noterer på et ark, og løfter ikke blikket mot vitneboksen en gang. Han har et uforandret uttrykk i ansiktet mens Andersen forklarer seg.

Det er en underlig stillhet i rettssalen. Bare stemmene til 20-åringen i vitneboksen og rettens administrator fyller salen. Flere av jurymedlemmene sitter som forstenet, stirrer mot vitneboksen og lytter. Noen noterer. Andre holder hendene opp foran munnen.

Den bestialske forklaringen om hva som skjedde på åstedet varte i over en time.

FORKLARER: Drapsdømte Jan Helge Andersen forklarer seg i retten i dag.