Den selvutnevnte hovedmannen bak Nokas-ranet, David Toska (31) startet på sin frie forklaring i Gulating lagmannsrett i ettermiddag.

Ifølge Toska startet hans interesse for Stavanger med et tips han hadde fått om en pengetransport ved kjøpesenteret Kvadrat mellom Stavanger og Sandnes, skriver VG Nett.

Denne kikket han etter mens han var på ferietur med flere venner, blant dem Lars-Erik Andersen. Han var også innom Stavanger flere ganger i løpet av høsten 2003.

Snakket med Ingebrigtsen

På turene til Stavanger snakket han også med medtiltalte Thomas Ingebrigtsen, forklarte Toska.

Han hevder som i tingretten at han valgte å flytte til Rogaland fordi han var redd for å bli arrestert i Oslo.

Siden skal han ha fått tips om flere bygninger som inneholdt mye penger.

— Jeg var jo kriminell, så hvis jeg betalte regninger så sjekket jeg gjerne også ut hvor hvelvet i banken var, sa Toska ifølge VG Nett.

Ifølge Toska ble ingen planer for ranet mot Nokas lagt før i januar 2004. Da hadde han fått informasjon og kikket på flere objekter i løpet av vinteren.

- Fant døren tilfeldig

Men Toska hevder at han fant døren inn til bakgården helt tilfeldig. Fra før hadde han fått informasjon om hvelvet og noen penger i et skap utenfor hvelvet.

Toska har ellers bekreftet det Kjell Alrich Schumann sa om nye Nokas på Frøystad. Toska innrømmet at det var han som stjal himlingsplanen på byggeplassen.

Toska forklarte i dag at han i desember 2003 tilbrakte en del tid på byggeplassen de nye Nokas var under oppføring, og at han tenkte på å bore hull inn til hvelvet.

I tingretten nevnte Toska ikke kilden til informasjon om ransobjektet med et ord. Etter at flere andre tiltalte har forklart at han fikk informasjon fra en kilde med tilgang til opplysninger om Nokas, valgte Toska å forklare seg om dette i dag.

Avviser planleggingsmøte

31- åringen avviser at et mye omtalt "møte" i Dan Pettersens leilighet i jaunar 2004 dreide seg om ransplanlegging. Brødrene Johnny og Thomas Thendrup besøkte da Toska i Sandnes, og ble med ham til leiligheten i Nedre Dalgate, der Thomas Ingebrigtsen og Dan Pettersen satt og spiste pizza.

— Pizzamøtet er blitt et begrep. Men det var iallfall ikke noe planleggingsmøte. Det må være rett etter at jeg hadde funnet vinduet, og da hadde jeg ikke snakket med noen om dette. Det er lett å si det, siden Johnny Thendrup ble skutt under ranet, men slik var det altså ikke, sa Toska

Thomas Ingebrigtsen har forklart at det fant sted et ransforsøk mot Nokas i begynnelsen av februar, rett før Toskas kamerat William Ellingsen ble drept. Også dette avviser Toska.

— Det er aldri gjort et forsøk på et ran på Nokas. Forsøk er et dårlig ord. Det har vært en plan på det, men det kom aldri så langt at var et forsøk, sa Toska ifølge TV2 Nettavisen.

Endret planene

Politiet mener ut fra forklaringene til Ingebrigtsen og Dan Pettersen at William Ellingsen var med på å planlegge Nokas-ranet.

Toska forklarte i dag, i likhet med i tingretten, at det fantes planer før Ellingsens død, men at de ble endret rundt dette tidspunktet. Planene ble utvidet fra å omfatte et ranslag på noen få personer, til et anslag lignende det som fant sted 5. april 2004.

Mistet øreproppen

Ransdagen var det Toskas selvpålagte oppgave å beholde åpen telefonlinje med Ridvan Halimi, som kom kjørende til Domkirkeplassen etter at en lastebil var satt i brann ved politihuset. Men Toska ble ivrig, og mistet telefonen da han begynte å plukke penger.

— Jeg merker ikke at linjen med Ridvan blir brutt. På et eller annet tidspunkt ringer en telefon i lokalet, jeg finner telefonen, men mister den blant noe sedler. Der ligger også ørerproppen, forklarte Toska ifølge Dagbladet.

Øreproppen til telefonen ble funnet inne i Nokas etter ranet. Undersøkelser viste at Toska hadde lagt igjen DNA på den. Dermed ville han vært naglet til ranet selv om han ikke hadde tilstått.

I skuddlinjen

Da ranerne kom ut av banken, var skuddvekslingen ute på Domkirkeplassen i full gang.

— Jeg hører skudd når jeg kommer ut. Da blir jeg litt tom, klatrer opp stigen og hører det smeller. Så kommer jeg inn i gangen og hører det smeller, men jeg skjønner ikke hvor det kommer fra. Så setter jeg meg inn i Forden, det er ganske panisk, sa Toska i retten.

På vei fra åstedet plukket han opp et våpen og avfyrte flere skudd ut gjennom bilvinduet, før ranerne fortsatte mot skogholtet der to fluktbiler ventet på dem.

Tilbake i huset sitt i Sandnes, sammen med blant andre Lars-Erik Andersen og Ridvan Halimi, fikk Toska etter hvert høre på nyhetene at en politimann var skutt og drept.

— Jeg går rundt i stuen og holder meg for hodet. Jeg husker ikke så mye av den dagen, sa Toska ifølge dagbladet.no.

Delte ut penger

Mens flere tiltalte har hevdet at de har fått lite eller ingenting av ransutbyttet, forklarte Toska i dag at pengene ble fordelt etter ranet.

— Pengene kommer til Oslo, og vi må organisere noe med opptelling et sted.Det blir ordnet. Så treffer jeg alle etterpå i Oslo, alle som har deltatt. Vi snakker om det som har skjedd. Penger blir stort sett delt ut, sa Toska.

Også i forrige rettsrunde forklarte Toska at han møtte enkelte av de tiltalte etter ranet, alltid hver for seg.

Tidligere i høst har flere av de tiltalte forklart at de fikk beskjed om å møte Toska i Oslo. Enkelte har hevdet at de avslo å motta ranspenger, mens andre, som Lars-Erik Andersen og Kjell Schumann har forklart at de bare fikk litt penger. Resten skulle de få senere, men det skjedde aldri, hevder de. Schumann ble selv pågrepet en drøy måned etter ranet, mens Andersen forklarte at han ikke så noe mer til pengene etter at Toska rømte landet.

Toska ble i tingretten dømt til 19 års fengsel. Aktoratets påstand var 21 års forvaring.

Toskas forklaring er forventet å ta flere dager. Retten tar høstferie fra i ettermiddag, og Toska fortsetter sin forklaring mandag.

HANSEN, ALF OVE