Mandag klokken 15.30 ble hjelpepleieren fra Harstad valgt som ny leder av LO.

Kristiansen overtar vervet etter Roar Flåthen, som takkes av etter seks år som leder.

— Jeg har satt stor pris på Roar som leder. Jeg håper og tror at jeg er i stand til å favne om organisasjonen like godt som ham, sier Kristiansen til Aftenposten.

Hun mener andre får kommentere hva som vil bli forskjellen på henne og Flåthen som leder, men det er én lærdom fra ham som hun tar med seg videre:

— Roar har en evne jeg ikke er så god på: Han tenker seg nøye om før han svarer. Jeg er utålmodig og vil ha resultater. Jeg har det travelt, og noen ganger kommer kanskje ting litt på tverke, sier Kristiansen med et smil.

Kristiansen har ikke gjort seg veldig bemerket i offentligheten som nestleder, men i LO-kretser beskrives hun som en som ikke er redd for en kamp.

— Jeg er veldig direkte, noen ganger er jeg kanskje for direkte, men jeg tror det er en styrke å tilkjennegi hvor man står, og så får man heller jenke det til etter hvert, sier den påtroppende lederen.

Ikke redd for «ondt blod»

Kilder Aftenposten har snakket med sier det har vært et råkjør, særlig fra Fagforbundets Jan Davidsen, for å få Kristiansen valgt.

elv er hun ikke redd for at det vil være «ondt blod» i organisasjonen.

— Det er ikke første gang det blir dragkamp i en valgkomité foran et valg, alle vil ha sine kandidater på topp. Men når klubba faller i LO, så er vi vant til å samle troppene, sier hun.

Lederkampen sto mellom de to nestlederne Kristiansen og Tor-Arne Solbakken. Han tapte, men vil fortsette i nestledervervet. Før kongressen startet var det imidlertid ikke sikkert at den tapende part ville fortsette i ledelsen.

Kristiansen sier hun er glad lederkampen gikk rolig for seg, slik at hun og Solbakken kan fortsette å jobbe sammen.

— Tor-Arne er rasende dyktig. Vi jobber godt sammen, selv i den såkalte valgkampen hadde vi et utmerket samarbeid til tross for at vi var motstandere. Jeg er kjempeglad for at Tor-Arne velger å ta mer hensyn til organisasjonen enn seg selv, sier Kristiansen.

Sikre rødgrønt flertall

En av de første postene på programmet for den påtroppende lederen er å drive valgkamp for å sikre en fortsatt rødgrønn regjering etter valget i september i år.

Under LO-kongressen har det ikke vært noen tvil om hvor kongressen befinner seg på det politiske kartet, men en intern undersøkelse som Aftenposten har omtalt, viser at 39 prosent av LO-medlemmene vil stemme Høyre, KrF, Venstre eller Frp. 41 prosent sier de vil stemme på Ap.

— Vi må fortelle våre medlemmer hva vi har oppnådd med en rødgrønn regjering, men også hvilke fremtidsperspektiver en rødgrønn regjering vil ha. Deres politikk samsvarer godt med det handlingsprogrammet kongressen vil vedta i morgen, sier Kristiansen.

Forberedt på konflikt

Samtidig som LO har hatt sin kongress, har Høyre hatt sitt landsmøte. Partiet har slipt bort de skarpeste kantene i sin arbeidslivspolitikk ved blant annet å frede sykelønnen.

Men denne forskjønningen biter ikke på Kristiansen.

Vil ha gode tider bedre

Til taktfast applaus fra Høyre-landsmøtet ønsket Erna Solberg LO lykke til med kongressen. Roar Flåthen svarte med å kalle borgerlig politikk for en trussel.

— Jeg blir lattermild av signalene fra Høyres landsmøte. Vi følger alle de politiske partiene: Vi vet hva de stemmer i Stortinget, vi vet hvordan de agerer og vi vet hva de foreslår i alternative budsjetter. At Høyre snur på femøringen i sin politikk nå inn mot valget, det tror jeg ikke på, sier hun.

Skulle det likefullt bli en borgelig regjering etter valget, tror Kristiansen at LO vil samarbeide med en borgelig regjering - slik LO har gjort tidligere.

— Det vil bli en tøffere situasjon for oss. De vil føre en helt annen politikk enn de rødgrønne. Vi vil stå på i våre saker, og jeg ser ikke bort i fra at vi vil komme i en mer konfliktfylt situasjon. Men sak er sak, når avgjørelsene faller, går vi videre, sier Gerd Kristiansen.