— Jeg er utrolig takknemlig overfor Gud og mennesker, sier Baasland foran Domkirken etter høymessen.

En fullsatt Stavanger Domkirke tok i dag farvel med biskop Ernst Baasland. Han går av som biskop i Stavanger etter 11 år i tjenesten, skriver Aftenbladet.no.

— Nå føler jeg meg litt utmattet, sier en beveget biskop etter å ha håndhilst på alle fremmøtte på vei ut av kirken.

Holdt avskjedspreken

Han la selv vekt på takknemlighet i sin siste preken som biskop.

— Alt blir annerledes ved å takke. Vi må dvele ved det vi har og ikke ved det vi mangler. Selv er jeg dypt takknemlig for alt jeg har opplevd i denne tjenesten - også det som har vært vanskelig, sa den avtroppende biskopen i prekenen.

— Å hilse på alle og få den enorme responsen, det var i overkant av hva jeg hadde forventet meg, sier Baasland.

Tre av hans fire sønner var til stede under avskjedsgudstjenesten. Bendik Baasland deltok aktivt under gudstjenesten. Han er feltprest i Garden og ble selv ordinert av sin egen far i Domkirken for to år siden.

— Det var fint å få være med, sier Bendik Baasland.

Statsråd på plass

Statsråd Tora Aasland var også til stede under gudstjenesten.

— Det var en veldig flott gudstjeneste med en spesiell stemning, mener Aasland.

Hun understreker at hun var til stede som venn, ikke som offisiell representant for regjeringen. Det er, ifølge Aasland, ikke vanlig at regjeringen deltar ved avskjedsgudstjenester for biskoper som takker av.

Ordfører Leif Johan Sevland, fylkesordfører Tom Tvedt og politimester Arne Hammersmark var derimot offisielle representanter i kirken, i tillegg til kirkelige representanter, også fra andre kirkesamfunn, fylte de Domkirken i dag.

I ettermiddag er det avskjedssamling i St. Petri kirke for biskop Ernst Baasland. Han ba selv om avskjed før jul i fjor, etter at den såkalte Baasland-saken hadde versert i hele høsten.

FREDRIK REFVEM, AFTENBLADET.NO