JOSTEIN IHLEBÆK, AFTENPOSTEN

Mandag møtte ambulansesjåfør Erik Schjenken i Oslo tingrett tiltalt for å ha gjort seg skyldig i utilbørlig opptreden mot noen under sin utførelse av offentlig tjeneste, da han nektet å ta med seg Ali Farah etter at sistnevnte ble slått ned i Sofienbergparken i fjor sommer.

Ved 11-tiden begynte voldsofferet Ali Farah å gi sin forklaring for retten.

Les om Schjenkens forklaring her: Schjenken og Farah ansikt til ansikt i retten

Ali Farah er ut fra tiltalens utforming ikke å anse som fornærmet i saken, men han har likevel fått lov til å følge hele rettssaken sammen med sin bistandsadvokat.

– Det har vært tøft Farah og Schjenken sitter rett overfor hverandre i tingrettssalen, og møtes dermed for første gang ansikt til ansikt siden episoden i Sofienbergparken. Schjenken har flere ganger henvendt seg til Farah under sin forklaring. Det er en tydelig isfront mellom de to, men de har hilst på hverandre under dagens rettsmøte.

– Jeg husker ingen ting etter slaget. Først ti dager etter slaget, da jeg ble vekket opp på sykehuset, husker jeg noe igjen. Da kjente jeg ikke kona mi igjen, sa Ali Farah i retten.

Etter overfallet i Sofienbergparken har han slitt mye.

– Det har vært strevsomt mentalt og fysisk. Det har vært tøft fra medienes side, og det har vært krevende å være småbarnsfar i denne situasjonen. Jeg sliter med veldig mye. Jeg sliter med å kontrollere sinnet mitt. Jeg sliter med å lese og skrive. Jeg skriver med matematikk, sa han.

– Ble helt hysterisk Også Farahs samboer, Kohinoor Nordberg, avga sin forklaring i retten mandag. Hun ga en sterkt følelsesladet fremstilling av hendelsen i Sofienbergparken.

– Jeg hadde en liten baby, og mannen min var blitt slått ned, så jeg ble lettet da jeg så at ambulansen kom. Men jeg ble forbauset over at jeg ikke opplevde noen omsorg ved deres fremtreden, sier Kohinoor Nordberg.

– Jeg prøvde å forklare at han var hardt skadet, men alt jeg hørte var at «han jævla grisen skal ikke inn i bilen vår». De snakket en periode for seg selv, så forsto jeg at de faktisk hadde tenkt til å dra uten å ta ham med seg. Da spurte jeg om å få navnene deres, men jeg fikk ikke noe svar. Da ble jeg helt hysterisk, og skrek til folk at de måtte ta bilder, sier Nordberg.

– Da ble det mildt sagt en ganske amper stemning. Folk skrek at de var rasister. De tok bilder. Folk gråt, sier Nordberg.

Hun forteller at det ikke var noen som skjønte hvorfor ambulansen bare dro. Men hun sier i retten at hun ikke vet nøyaktig hvem av dem som kalte Farah for en gris. Hun hevder imidlertid at ambulansearbeiderne ikke undersøkte ham på stedet.

– Schjenken er tiltalt for å ha opptrådd arrogant, avvisende og krenkende overfor Ali Farah, og andre på stedet. Stemmer det, spør aktor?

– Det er mildt sagt. Jeg synes de oppførte seg helt jævlig, svarer hun.

- Jeg husker ingen ting etter slaget. Først ti dager etter slaget, da jeg ble vekket opp på sykehuset, husker jeg noe igjen. Da kjente jeg ikke kona mi igjen, sa Ali Farah i Oslo tingrett mandag. farah var tilstede som vitne.
Erlend Aas/Scanpix