– Jeg ringte til Manuela sent onsdag kveld mellom 21 og 24 og sa at siden mitt navn er brakt inn i dette, og det hele er blitt som det blitt, ville jeg vite hva som skjedde videre, sier Ryel til Aftenposten.no.

Ramin-Osmundsen skal da ha svart at «alle er best tjent med å ikke ta dette opp».

Etter sammenkomsten på Kunstnernes Hus 3. januar bekrefter Ryel at hun fikk sitte på med Ramin-Osmundsen siden de skulle den samme veien. Under denne kjøreturen kom samtalen også inn på ansettelse av barneombud.

— En sterk søker

– Jeg spurte hvordan det gikk med barneombudssaken og om den skulle avgjøres snart. Jeg sa også at jeg visste om en som hadde søkt, og at det var Ida. Da sa Manuela at hun hadde trukket sin søknad og at det var veldig synd fordi hun nok ville ha vært en sterk kandidat. Da jeg kom hjem ringte jeg Ida Kraby og spurte hvorfor hun hadde trukket sitt kandidatur. Jeg fortalte at Osmundsen hadde sagt at hun var en sterk søker, sa Ryel til flere medier onsdag kveld.

Kraby tok senere kontakt med Barne- og likestillingsdepartementet og gjorde det klart at hun likevel var søker.

- Ingen annen utvei

Ap-statsråden hadde ikke noen annen utvei enn å gå av, mener opposisjonen på Stortinget. Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) drar med seg det påtroppende Barneombudet i fallet. Opposisjonen mener også at denne saken har svekket statsministeren.

Barne- og likestillingsministeren innrømmer nå at hun kan ha påvirket prosessen som førte til at Ida Hjort Kraby ble utnevnt som barneombud. På kvelden den 3. januar i år hadde statsråden en samtale med generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Ryel er en felles venninne av statsråden og Kraby. I samtalen sa statsråden at det var synd at Kraby hadde trukket seg som søker til stillingen som barneombud fordi hun hadde vært en sterk kandidat.

– Nå i ettertid ser jeg at denne uttalelsen kan ha virket uheldig og at den kan ha påvirket ansettelsesprosessen. Derfor ber jeg om å få gå av, sa en tydelig preget Ramin-Osmundsen på pressekonferansen torsdag kveld.

Kommet før

– Ramin-Osmundsen fortalte meg om denne samtalen torsdag morgen, men jeg skulle fått denne opplysningen før, senest onsdag. Jeg sa tydelig fra til Ramin-Osmundsen om alvoret i situasjonen som nå hadde oppstått. Det er en riktig og nødvendig beslutning av henne å gå av, sa statsminister Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Statsministeren sier at Anne Lise Ryel har bekreftet overfor ham at hun etter samtalen med Osmundsen tok kontakt med Kraby. Like etter meldte Kraby fra til Barne- og likestillingsdepartementet om at hun likevel ønsket å stille som søker til stillingen som barneombud.

Les også - Visste ikke om hemmelighetene

Kraby går

– Jeg føler ikke at jeg har løyet for statsministeren i denne saken. Jeg har etter beste evne forsøkt å redegjøre for mitt forhold til Kraby. Men slik situasjonen har utviklet seg, har det blitt en umulig oppgave å gjennomføre de mange viktige sakene jeg er satt til å gjøre, sier Osmundsen.

Barne- og likestillingsministeren vil formelt søke avskjed i statsråd fredag. Det blir trolig ikke utnevnt noen ny statsråd før om noen dager, opplyser statsministeren

Torsdag kveld kunngjorde Ida Hjort Kraby at hun trekker seg som barneombud. Dermed vil trolig ikke regjeringen gå inn i prosessen rundt utnevnelsen av det nye Barneombudet som først varslet. Det blir heller ingen gransking av ansettelsen i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Reidar Hjermann venter at han vil bli spurt om å fortsette som barneombud etter at Ida Hjort Kraby trakk seg. Les mer her .

– Svekket statsminister

I opposisjonen på Stortinget er det delte meninger i spørsmålet om regjeringen er svekket etter denne saken.

– Det er først og fremst menneskelig trist, men det var helt nødvendig at hun gikk av. Det er helt umulig for en statsråd å føre statsministeren bak lyset ved å holde tilbake informasjon. Hun burde lagt alt på bordet fra første stund, sier Høyres nestleder Per-Kristian Foss.

Han mener saken har svekket statsministeren.

Les også:

Frp: – Stoltenberg er svekket

SCANPIX