Hun krever nå full gjennomgang av familiegjenforeningspolitikken for å bekjempe tvangsekteskap.

— Innvandrerungdom blir brukt som visumslaver av foreldrene sine. Det er gjort mye bra, men det trengs en skikkelig gjennomgang av politikken, og vi må vurdere alderskrav ved familiegjenforening. Det har gitt gode effekter i Danmark, sier Saera Khan til Dagbladet.

- Se til Danmark

Ett annet av kravene fra Khan er at kontantstøtten må avvikles umiddelbart. Hun vil ha gratis kjernetid i barnehage også for treåringer. I tillegg vil hun ha obligatoriske foreldremøter i skolen og leksehjelp på dagtid.

Hun mener regjeringen bør bygge sin politikk på erfaringer høstet i Canada, Nederland, USA, Belgia og Danmark.

— Innvandrerbarn opplever mye vold i hjem og i menigheter. Det må løses. Vi må kopiere integreringstiltak som fungerer godt i disse landene, sier Khan.

Dramatisk veiskille

— Vi er i ferd med å overlate debatten til ekstreme religiøse i innvandrermiljøene på den ene siden og Frp på den andre. Jeg er skikkelig bekymret. Vi står ved et dramatisk veiskille, og integrering er den viktigste debatten de neste åra, sier den profilerte Ap-politikeren.

Hun mener Ap og Jens Stoltenberg har en historisk mulighet i de pågående regjeringsforhandlingene.

— Einar Gerhardsen løftet arbeiderne, Gro løftet kvinnene. Hvis Jens Stoltenberg vil bli historisk, kan han løfte minoritetene. Dette er både et verdispørsmål og et klassespørsmål. Hvis dette gjøres riktig, kan Ap få en oppslutning på 40 prosent, og Frp vil bli mindre, sier Khan.

Avtroppende stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) mener regjeringen bør bygge sin politikk på erfaringer høstet i Canada, Nederland, USA, Belgia og Danmark.
Eik, Robert S.