VG melder at politimestre over hele landet har gitt de ansatte et «tindrende klart råd» om ikke å gå i uniform mer enn nødvendig. Årsaken skal være at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer mot terrorangrep mot ansatte i politiet og Forsvaret. Avisen oppgir ikke noen kilde for opplysningen.

Avviser uniforms-råd

Både Oslo og Hordaland politidistrikter slår fast at de ikke har gitt råd om å begrense uniformsbruken.

— I Hordaland politidistrikt er det ikke gitt et slikt råd. Våre tiltak føger Politidirektoratets anbefalinger, skriver visepolitimester John Reidar Nilsen i en tekstmelding til BT.

Det samme svarer informasjonssjef Unni Grøndahl i Oslo politidistrikt:

— Det er ikke gitt noe slikt råd i Oslo. Uniformen er politiets arbeidsantrekk, sier Grøndahl.

Heller ikke Politidirektoratet har anbefalt politi-ansatte å droppe uniformen.

— Vi har ikke gitt det rådet. Vi har gitt noen andre anbefalinger. Så må politimestrene vurdere lokale forhold, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård på Dagsnytt 18 tidligere i dag.

PST mener det er sannsynlig at det vil bli gjort forsøk på terrorangrep i Norge de neste 12 månedene. Ansatte i politiet og Forsvaret er pekt ut som sannsynlige mål.

Ingen særskilte tiltak

Foreløpig har ikke politiet i Hordaland funnet det nødvendig å gjennomføre særskilte tiltak i kjølvannet av trusselvurderingen.

— Det er ikke noe nytt at polititjenestepersoner opplever at andre ønsker å skade dem. Det som er nytt er at det er identifisert en ny gruppe som det er sannsynlig at vil rette slike handlinger mot politiet, sier Nilsen. Dette betyr at vi må være mer årvåkne, mer skjerpet, og mer bevisste på at vi kan bli utsatt for slike handlinger, sier Nilsen.

- Kan ikke gi etter

Leder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, sier det høres merkelig ut at det skal være gitt en anbefaling om å begrense uniformsbruken.

— Jeg ser ingen grunn til at politiet skal unngå uniformen. Vi er jo tross alt ordensmakten, og vi kan ikke trekke oss bort fra det offentlige rom. Det ville vært å gi etter for trusler, og et helt feil signal, sier han.

Bolstad mener tvert imot politiet bør bli mer synlige nå.

— Vi skal være forsiktige med å hausse opp denne situasjonen. Det er behov for mer synlig, uniformert politi, og det er også noe publikum ønsker, sier han.

Landstillitsvalgt for de vernepliktige i Forsvaret, Jo Anders Alm Thorsen, mener uniformen kan være en sikkerhetsrisiko.

— Offentlige arrangementer som i Gardeleieren må vurderes grundig sikkerhetsmessig før det skjer noe. Vi vil også at det skal være mulig å reise offentlig på tog uten uniform og likevel få rabatt på billettene, sier han til TV 2.

FAGFORENINGSLEDER: Leder i Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad, mener politiet ikke kan gjemme seg. - Vi trenger mer synlig politi, ikke mindre, sier han.