— Dersom det går galt her i Cancun, vil det være svært negativt på flere måter. Vi taper verdifull tid i forhold til at Kyotoavtalen går ut i 2012, og politikerne vil dessuten tape tillit i forhold til verdenssamfunnet hvis vi ikke får på plass noen byggesteiner i det hele tatt, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid.

— En beslutningsstruktur som bygger på enstemmighet har sine klare svakheter. Det er de som vil bidra med minst som bestemmer tempoet. Å måtte ha enstemmighet i alle spørsmål stiller veldige krav til alle land. Alle må ta ansvar for å finne løsninger, sa Stoltenberg som karakteriserte utfallet av klimakonferansen som «usikkert».

- En balansert pakke av beslutninger Stoltenberg understreket at målsettingen fra norsk side var å få på plass «en balansert pakke av beslutninger» før forhandlingsfristen løper ut fredag.

— Det vil bringe en internasjonal klimaavtale nærmer enn vi er i dag, sa statsministeren, som trodde mye ville bli avgjort de siste dagene.

Stoltenberg mente det vil være viktig at konferansen i Cancun stadfester løftene om utslippskutt som er gitt etter København.

- København bedre enn sitt rykte - I København kom uland for første gang med tall på hvor mye de kan tenke seg å begrense utslippene. Det vil være et viktig skritt framover å få bekreftet disse løftene, sa Stoltenberg, som mente Københavnerklæringen var en viktig byggestein og «vesentlig bedre enn sitt rykte».

Jens Stoltenberg opplyste på pressekonferansen at forhandlingene er «veldig nær en skogavtale».

— Å begrense avskogingen gir både de største, raskeste og billigste utslippskuttene verden kan få, og det er en rask vei fra forhandling til handling. I motsetning til mange andre områder er dette et område hvor det skjer noe, sa statsministeren, som advarte, slik USA har gjort, å koble en skogavtale til andre forhandlingsspørsmål under konferansen.

— En for tett kobling kan føre til at det likevel ikke blir noen skogavtale, sa Stoltenberg, som også nevnte finansiering som et viktig område for Norge i Cancun.

— Jeg har ingen tro på en ny avtale uten at finansiering og opprettelse av et grønt fond er på plass. Det holder ikke hvis det ikke er penger i potten, sa Stoltenberg, som samtidig kritiserte enkeltland som har krevd enda større pengebeløp enn de 100 milliarder dollar det var enighet om i København.

— Å kreve en bevilgning på 1,5 prosent av bruttonasjonalproduktet til de rike landene, som enkelte nasjoner har gjort, kan føre til at det ikke blir noen penger i det hele tatt, advarte Jens Stoltenberg.

Tror du at forhandlingene fører frem? Si din mening her.