Flere måneder etter Nokas-ranet ble den 30 år gamle Oslo-mannen flere ganger oppsøkt av Thomas Ingebrigtsen. Ifølge 30-åringen var Ingebrigtsen på jakt etter sin del av ransutbyttet. Men Oslo-mannen kunne ikke hjelpe.

Etter at Toska-kameraten ble intervjuet av Aftenbladet i oktober i fjor, ble han innkalt til avhør samme dag.

I avhøret kom mannen med flere opplysninger som senere er blitt bekreftet. Han sa blant annet at historien om at Toska og Ingebrigtsen ble kjent gjennom samarbeid om salg av anabole steorider, ikke kunne stemme. Han sa også at han var sikker på at vekteren som nå er siktet for medvirkning, hadde hatt en rolle.

— Journalist Nina Johnsrud i Dagsavisen fortalte meg at Ingebrigtsens bestekompis kjørte pengetransport. Da forsto jeg det. Det kunne ikke være noen annen grunn til at Toska og Ingebrigtsen hadde kontakt, sa 30-åringen i lagmannsretten i dag.

Politiet ransaket kort tid etter ranet forretningslokalene til 30-åringen, uten at det ble funnet noe. 30-åringen mener at Ingebrigtsen oppsøkte ham på oppdrag for politiet.

— Jeg tenkte at Ingebrigtsen enten måtte være riv ruskende gal eller at han samarbeidet med politiet. Du drar jo ikke dit det har vært politirazzia hvis du har vært med på planleggingen av ranet.

Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, spurte i dag 30-åringen om politimannen som avhørte ham, ble overrasket over vekter-opplysningene?

— Nei, han virket ikke overrasket. Hvis han mente at det jeg fortalte, var oppspinn, burde han ha spurt meg om hvordan Ingebrigtsen så ut. Men det gjorde han ikke. Det virket som han visste at Ingebrigtsen hadde oppsøkt meg, sa Toska-kameraten.

— Ble opplysningene dine fulgt opp senere? spurte Storrvik.

— Nei, det sto i avhøret at opplysningene skulle etterprøves, men jeg hørte aldri noe mer.

Aktor, statsadvokat Tor Christian Carlsen, spurte 30-åringen om det var hans eller noen annens teori at vekteren hadde en rolle før ranet.

— Det var en tanke, jeg var ganske sikker på denne tanken, svarte han.

Advokat Storrvik sier i pausen etter vitnemålet at det er ganske påfallende at ikke opplysningene til 30-åringen ble fulgt opp av politiet.

— Vitnemålet talte for seg selv. Det var veldig illustrerende. Han kom med vekter-historien 11 måneder før ankebehandlingen starter, sier Storrvik.

- UINTERESSERT: Toskas kamerat knyttet i politiavhør Ingebrigtsen til Nokas-saken. Han mener politiet var påfallende lite interessert.
scanpix