— Det har begynt å øke på med influensameldingene vi får, men vi er ikke over terskelen for å kalle det et utbrudd, sier Tone Bruun, lege ved Avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

Ifølge Bruun forventes influensasesongen å være i gang om to-tre uker.

— Influensasesongen er på vei, sier hun.

Anbefaler vaksine

Hvert år blir mellom fem og ti prosent av Norges befolkning syke av influensa, og beregninger har vist at det hvert år i gjennomsnitt dør 900 personer av influensa i Norge, ifølge Bruun.

Influensa er på vei Scanpix.jpg

— Den type virus vi ser mest av nå, er en som spesielt rammer eldre. Så vi anbefaler eldre over 65 år å ta vaksine, sammen med de andre risikogruppene, sier hun.Bruun får støtte av Rebecca Cox, som er professor ved Universitetet i Bergen og leder av Influensasenteret i Bergen.

— De som er i risikogruppene og som ikke har vaksinert seg ennå, må vaksinere seg, oppfordrer hun.

Cox mener vaksinen er en billig og effektiv måte å beskytte seg mot influensa. Vaksinen tar én til to uker før den trer i kraft etter at man har fått den, og varer ut sesongen. Ifølge Cox vil de færreste som vaksinerer seg oppleve bivirkninger.

Lite i Bergen - foreløpig

Ved Legevakten i Bergen har man foreløpig ikke merket mye til influensaen. Ifølge overlege Tor Grimstad kom det i uken fra 30. desember til 5. januar inn 21 personer med influensalignende symptomer.

— Det er ingen stor andel. Vi har nesten 1500 pasienter i uken på allmennlegevakten, sier han.

Til sammenligning var det flere hundre tilfeller i uken under svineinfluensaepidemien, ifølge Grimstad. Overlegen har likevel en oppfordring til de som føler seg ekstra syke.

— De med høy feber og en redusert allmenntilstand bør komme til oss, sier han.

Bør folk vaksinere seg? Si din mening i kommentarfeltet!