• Jens Stoltenberg fastholder avtalebruddet, dersom regningen uansett skal sendes til arbeidsgiverne, sier administrerende direktør Finn Bergesen i NHO.

NHO-direktøren er kritisk til regjeringens retrett, men vil likevel møte statsministeren i dag.

LO-leder Gerd-Liv Valla, var derimot fornøyd:

— Regjeringen har gjort det vi ba den om å gjøre. Nå regner jeg med at vi skal få en reell dialog, sier Valla til NTB

Bergesen var i går kveld opptatt av spriket mellom ordlyden i brevet fra statsministeren og statsministerens ordvalg på pressekonferansen.

— Brevet kan leses som at Stoltenberg inviterer oss til frie forhandlinger. Så sier han på pressekonferansen at kostnaden skal sendes til arbeidsgiverne hvis ikke vi finner nye løsninger. Da fastholder han bruddet på avtalen om inkluderende arbeidsliv, sier Bergesen til BT.

— Vil NHO delta i Stoltenbergs utvalg?

— Spørsmålet er hvilket grunnlag dette utvalget får. Vi har bedt om en reell dialog, Det spørs om vi får. Vi får høre hva han mener når vi møtes i morgen.

— Finnes det tiltak som kan spare regjeringen for 2,5 milliarder kroner i sykepenger hvis arbeidstakernes rettigheter ikke skal røres?

— Det er ikke vår jobb å balansere budsjettet. Min jobb er å videreføre IA-avtalen. Jeg kan ikke overta Stoltenbergs jobb, sier Bergesen.

Valla regner med at de tre partene starter med blanke ark:

— Nå er det bare en ting å gjøre, nemlig å starte hele prosessen på nytt. At regjeringen tar det på alvor, vises ved at Stoltenberg selv skal lede utvalget, fortsetter LO-lederen.

Både YS-leder Randi Bjørgen og lederen i UNIO, Anders Folkestad, mener at saken kan ha fått en lykkelig løsning etter det de mener er en retrett fra regjeringens side.

— Vi er tilbake til start. Det var dette møtet som det innkalles til nå vi trodde vi var invitert til tidligere. Etter min mening nullstilles hele saken, sier Folkestad.

Han mener at regjeringen har foretatt «det minimumsgrepet som måtte til» for at forholdet mellom fagbevegelsen og regjeringen skal kunne bli bedre.

— Ingen må tro at vi reagerte så sterkt uten grunn og bare på egne vegne. Frustrasjonen ute blant folk er kjempestor. Regjeringen har en jobb å gjøre for å gjenopprette tilliten, sier Randi Bjørgen.