Tirsdag presenterte Universitetet i Bergen sine nye nettsider, som skal gjøre livet lettere for både studenter og andre. Omleggingen lykkes ikke helt, skal vi tro ekspertisen.

– Universitetet i Bergen har vært på nettet siden 1993. Nå var det behov for å rydde opp og omstrukturere litt, sier prosjektleder Bodil Kjelstrup ved UiB.

Hun har hatt som mål at de nye nettsidene skal gjøre det lettere å finne frem, både for studenter og andre.

– Studenter er naturligvis en viktig målgruppe, men vi har også behov for å kommunisere med forskere i inn— og utland, og andre som bare er interesserte i å følge med på hva vi holder på med.

Nettsidene til Høgskolen i Bergen ble i fjor kåret til Norges beste statlige nettsted, og dette har vært en inspirasjon for arbeidet med nye nettsider på høyden.

– Høgskolen i Bergen har gjort et kjempearbeid på sine sider, og nettmiljøene har utvekslet erfaringer og lært mye av hverandre, sier Kjelstrup.

Fortsatt uoversiktlig

Aud Marie Hauge er ekspert på brukervennlighet og tilgjengelighet i konsulentselskapet Epinova, og satt i juryen som kåret nettsidene til Høgskolen i Bergen til Norges beste. Hun synes fremdeles det er litt vanskelig å finne frem i informasjonsjungelen på høyden, spesielt for studenter.

– Det første jeg som student vil finne er tjenestene til universitetet, for eksempel innlogging til e-post, intranett, studietilbud og så videre. Det er ikke så lett å finne disse tjenestene, sier Hauge. Dette var noe juryen mente Høgskolen i Bergen fikk godt frem, tilføyer hun.

Eksperten ser imidlertid flere forbedringer på de nye UiB-sidene.

– Jeg liker kalenderen på forsiden, den gjør at man raskt får oversikt over hva som skjer, sier hun.

Tilrettelagt for svaksynte

Hun er også stort sett fornøyd med jobben universitetet har gjort med å formatere teksten, noe som er viktig for at alle skal kunne lese den.

– Riktig koding av overskrifter er veldig viktig, blant annet for blinde, sier hun. Det er også svært bra at nettsidene er kodet med «elastisk design», slik at alt innholdet blir proporsjonalt forstørret når man zoomer inn, sier hun.

Hauge ønsker seg imidlertid en liten utseendemessig justering.

– Jeg synes UiB misbruker toppfeltet med for mye luft. Denne plassen burde vært bedre utnyttet, sier hun. For eksempel kunne toppfeltet vært mindre, slik at alt det andre innholdet kunne trekkes opp.

Hva mener du? Er de nye UiB-nettsidene en forbedring? Si din mening her:

OPPDATERT: UiBs nettsider har fått en etterlengtet oppussing.
Faksimile, uib.no
FOR TI ÅR SIDEN: Slik så Universitetets nettsider ut i 1999.
faksimile: web-archive.org